Ruská prokuratúra zakázala Chodorkovského hnutie Otvorené Rusko

Moskva zakázala činnosť opozičného hnutia Otvorené Rusko, ktoré v exile založil niekdajší najbohatší Rus a odporca Kremľa Michail Chodorkovskij.

27.04.2017 10:44
Ukrajina Chodorkovský Rusko Kyjev Foto: ,
Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij počas zhromaždenia na Námestí nezávislosti v Kyjeve 9. marca 2014.
debata (22)

Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na rozhodnutie generálnej prokuratúry. Tá svoj verdikt doplnila konštatovaním, že Chodorkovského organizácia je v Rusku nežiaduca.

Činnosť Otvoreného Ruska ruské úrady zakázali len niekoľko dní pred demonštráciami, ktoré hnutie zvolalo na tento víkend do ruských miest. Ich zmyslom mal byť protest proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi spojený s výzvami na jeho odstúpenie. Sám Chodorkovskij na sociálnych sieťach napísal, že práve pripravované demonštrácie sú dôvodom náhleho rozhodnutia ruských prokurátorov.

Na základe verdiktu generálnej prokuratúry sa teraz Otvorené Rusko ocitne na zozname zahraničných a medzinárodných organizácií, ktorých činnosť je v Rusku nežiadúca. Tento zoznam spravuje ministerstvo spravodlivosti a podľa agentúry Interfax je na ňom k dnešnému dňu sedem subjektov.

Podľa ruských zákonov „nežiaduca organizácia“ nesmie v Rusku vykonávať žiadnu činnosť, čo sa okrem iného týka finančných prevodov a nakladania s iným majetkom. Pokiaľ niektorí členovia organizácie zákaz porušia, hrozí im až šesť rokov väzenia. Za demonštrácie nepovolené miestnymi úradmi môžu byť navyše ľudia postihnutí pokutami a administratívnymi trestami, v prípade opakovaného porušovania aj väzením.

Chodorkovskij si odpykal desať rokov v ruskom väzení za údajné finančné podvody a obrovské krádeže ropy. V roku 2013 ho na základe Putinovej milosti prepustili a odišiel do západnej Európy, kde teraz žije. Svoje väznenie považuje za politickú pomstu režimu. Kremeľ dodnes verejne vyhlasuje, že Chodorkovskij nie je žiadny politik, ale „obyčajný zlodej“.
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Michail Chodorkovskij