Čierna Hora ratifikovala dokument o členstve v NATO

Čiernohorskí zákonodarcovia schválili dokument o členstve krajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO). Za členstvo v NATO sa vyslovilo 46 z 81 poslancov. Proruská opozícia hlasovanie bojkotovala. Pred budovou v horskom mestečku Cetinje, kde poslanci zasadali, sa medzitým uskutočnil protest niekoľkých stoviek stúpencov opozície. Informovala o tom agentúra Reuters.

28.04.2017 19:43
čierna hora, nato Foto:
Protest proti NATO.
debata

Čierna Hora disponuje asi 2 000 vojakmi a má prístup k Jadranskému moru. Ďalšie krajiny, ktoré majú prístup k tomuto moru, teda Albánsko, Chorvátsko a Taliansko, už v NATO sú.

Proti členstvu Čiernej Hory v aliancii sa postavilo Rusko, ktoré túto balkánsku krajinu dlhodobo považuje za oblasť svojich záujmov. Čierna Hora Rusko viní z prípravy zmareného pokusu o prevrat počas volieb vlani v októbri. O to sa vraj Rusko pokúsilo, aby zamedzilo členstvu Čiernej Hory v NATO. Rusko toto obvinenie odmieta.

Premiér Čiernej Hory Duško Marković zákonodarcom povedal, že členstvo v NATO bude zárukou bezpečnosti, ekonomického pokroku a regionálnej stability. „Toto zhromaždenie má možnosť urobiť rozhodnutie, ktoré si budú ľudia pamätať, pokiaľ bude existovať Čierna Hora,“ povedal. „Na tento deň sa bude spomínať ako na jeden z najpozitívnejších v histórii,“ dodal.

Na proteste, ktorý sa uskutočnil pred budovou, kde sa hlasovalo, ľudia skandovali „zrada“ a „zlodeji“. Na jednom z transparentov bolo napísané: „Vrahovia z NATO, vaše ruky sú postriekané krvou!“. S členstvom nesúhlasí ani niekdajší prezident krajiny Momir Bulatović, ktorý povedal, že ratifikácia dokumentu je výsledkom nátlaku a lží.

Lídri opozície sľubujú, že ak sa dostanú k pomoci, vyhlásia o členstve Čiernej Hory v NATO referendum.

Obyvatelia Čiernej Hory, ktorých je 620 000, sú rozdelení na stúpencov prozápadnej politiky a na tých, ktorí veria v spojenectvo s ortodoxnými kresťanmi a prikláňajú sa tak skôr k Srbsku a Rusku.

Rusko aj proruská opozícia v Čiernej Hore ako dôvod nesúhlasu s členstvom taktiež uvádzajú bombardovanie Juhoslávie v roku 1999.

Čierna Hora bola prizvaná do NATO v decembri 2015. Protokol o pristúpení ratifikovali predstavitelia 27 z 28 členských krajín aliancie. Zostávajúci súhlas musí vydať Španielsko, ktorého senátori o ratifikácii budú hlasovať 17. mája.

Pristúpenie Čiernej Hory k NATO bude prvým rozšírením Severoatlantickej aliancie od roku 2009, keď do organizácie vstúpili Albánsko a Chorvátsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Čierna Hora