Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu

Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu, voľne prístupnú internetovú encyklopédiu, ktorá je jednou z najobľúbenejších webových stránok sveta. Zatiaľ nie je jasné, prečo. Mimovládna organizácia Turkey Blocks uviedla, že stránka je na príkaz tureckých orgánov neprístupná od 8.00 h miestneho času (7.00 SELČ).

29.04.2017 12:58 , aktualizované: 17:50
Turecko, pokus  o prevrat Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (12)

Ľudia v Istanbule sa na žiadnu z jazykových verzií Wikipédie nedostanú bez použitia virtuálnej súkromnej site (VPN), informovala BBC.

„Strata prístupu je dôsledkom internetových filtrov používaných pri cenzúre obsahu v krajine,“ uvádza Turkey Blocks.

„Po technickej analýze a právnom zvážení na základe zákona číslo 5651 (správa internetu), bolo prijaté administratívne opatrenie pre túto webovú stránku,“ citovala BBC turecký úrad informácií a komunikačných technológií.

Žiadne zdôvodnenie prečo je webová stránka neprístupná nebolo vydané, ale turecké médiá píšu, že dôvodom bol „obsah súvisiaci s terorizmom“. Predbežné nariadenie musí podľa nich do niekoľkých dní podporiť svojím rozhodnutím súd.

Denník Hürriyet uvádza, že Turecko komunikovalo s Wikipédiou o odstránení obsahu podporujúceho terorizmus a o prezentovaní Turecka ako „podporovateľa teroru“.

Podľa televízie NTV Turecko požaduje, aby Wikipédia otvorila svoju kanceláriu v krajine, konala v súlade s medzinárodným právom, rešpektovala súdne rozhodnutia a „nebola súčasťou operácie očierňujúcej Turecko“. Ak tieto požiadavky splní a „nevyhovujúci“ obsah odstráni, jej webová stránka bude podľa tureckých médií opätovne prístupná.

Zakladateľ Wikipédie reagoval na jej zablokovanie v Turecku

„Prístup k informáciám je základné ľudské právo,“ vyhlásil na Twitteri zakladateľ Wikipédie Jimmy Wales v reakcii na zablokovanie prístupu k nej v Turecku.

„Tureckí občania, vždy vás podporím v boji za toto právo,“ citovala ho tlačová agentúra DPA.

Wales pripojil link na článok BBC v turečtine o tom, že tamojšie úrady zablokovali prístup na túto internetovú encyklopédiu a že mimovládna organizácia, ktorá monitoruje situáciu, zablokovanie jednej z najobľúbenejších webových stránok potvrdila.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Wikipedia