Ukrajinci zachraňujú poľské hospodárstvo pred katastrofou

Kríza vo vlastnej krajine vyháňa stále viac Ukrajincov hľadajúcich prácu do susedného Poľska, kde je o nich navyše značný záujem. "Bez Ukrajincov by v našom hospodárstve nastala úplná katastrofa," povedal agentúre DPA predseda poľského Zväzu podnikateľov a zamestnávateľov Cezary Kaźmierczak.

30.04.2017 13:19
Poľsko, vlajka, zástava, výročie ústavy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (76)

Nedostatok pracovných síl je totiž v Poľsku obrovský. Takmer dva milióny Poliakov opustili po vstupe do Európskej únie v roku 2004 svoju vlasť v snahe nájsť lepšie platenú prácu. Väčšina odišla do Británie a Nemecka. Neustávajúci príliv Ukrajincov pomáha vzniknutú medzeru na poľskom trhu zaplniť.

Počet Ukrajincov, ktorí chcú v Poľsku pracovať, sa od roku 2014 zvýšil o polovicu na takmer milión, uvádza štúdia poľskej centrálnej banky. Veľmi k tomu prispieva ozbrojený konflikt s proruskými separatistami na východe krajiny, a tým spôsobená zlá hospodárska situácia.

V minulom roku podali podľa údajov cudzineckého úradu v Poľsku takmer 90 percent všetkých žiadostí o povolenie na pobyt alebo o pracovné povolenie práve Ukrajinci. Východní susedia sa rýchlo prispôsobia a poľské obyvateľstvo ich dobre prijíma, zdôrazňuje Kaźmierczak. „Sami sa naučia jazyk a zverenú prácu vykonávajú svedomito,“ hovorí.

V Poľsku ukrajinskí „gastarbajtri“ vykonávajú predovšetkým práce v domácnosti, na stavbách a v poľnohospodár­stve. To sú presne odbory, v ktorých pre lepšie ohodnotenie často pracujú poľskí migranti v zahraničí. Na poľskom trhu Ukrajinci nepredstavujú žiadnu konkurenciu. „Sú to práce, ktoré Poliaci robiť nechcú,“ hovorí Kaźmierczak. Firmy imigrantom ponúkajú aj pomoc pri rokovaní s úradmi a pri hľadaní ubytovania.

Poľské podniky sa chystajú vyriešiť pomocou pracovníkov z Ukrajiny aj hroziaci akútny nedostatok pracovných síl na miestnom trhu. Odborníci však varujú, že vyššie mzdy budú Ukrajincov čoskoro lákať do iných členských krajín EÚ. Obava je to pritom opodstatnená. Priemerný plat v Poľsku je totiž v porovnaní s niektorými západnými členskými krajinami EÚ nízky, okolo 1 080 eur mesačne. Európska únia navyše nedávno pre Ukrajincov schválila bezvízový styk.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina