Zavreli sa volebné miestnosti, zvíťazil Macron

Centristický kandidát Emmanuel Macron získal v druhom kole francúzskych prezidentských volieb viac ako 66 percent hlasov.

07.05.2017 08:15 , aktualizované: 08.05.2017 04:47
Francúzske prezidentské voľby, macron, le penová Foto: ,
Voľby vo Francúzsku finišujú.
debata (106)

O 19-tej sa zavreli prvé volebné miestnosti. Do 20:00 mohli ešte voliť obyvatelia veľkých miest Paríža, Lyonu a Marseille.

Víťazstvo Macrona naznačili aj prvé volebné odhady. Na základe výsledkov štyroch prieskumov bol Macron jasne na čele s 62 až 67 percentami hlasov.

Účasť v druhom kole francúzskych prezidentských volieb dosiahla o 17:00 65,3 percenta. Je to o štyri percentuálne body menej ako v prvom kole, oznámilo francúzske ministerstvo vnútra.

Pred 14 dňami bola účasť v rovnakom čase 69,4 percenta. Podľa médií sa tak veľa sklamaných voličov rozhodlo vyhnúť hlasovaniu. Nakoniec k volbám prišlo menej ako 75 percent voličov.

Netaktnosť zo strany Le Penovej štábu

Desiatke francúzskych médií, medzi ktorými figuruje aj Charlie Hebdo či francúzska odnož Buzzfeed, zamietol štáb Marine Le Penovej akreditáciu na povolebný večer Národného frontu. Ľavicový denník Libération zareagoval vyhlásením, že jeho redaktori sa v rámci „solidarity s kolegami“ akcie v podniku Chalet du Lac pri Vicenneskom lesíku nezúčastnia.

Libération uviedol, že tím nacionalistickej kandidátky akreditácie zamietol pre „nedostatok miesta“, čo označil za „podivnú zámienku“. „Tieto nedemokratické opatrenia, ktoré sú v rozpore so slobodou prejavu, musia prestať, rovnako ako zastrašovanie novinárov počas mítingov,“ napísal Libération.

Francúzsky denník tiež zmienil predvolebné stretnutie 1. mája vo Villepinte na severovýchode Paríža, kde vraj novinárom nebolo umožnené vykonávať rozhovory s radikálnejšími členmi Národného frontu. Podľa serveru huffingtonpost.fr museli počas mítingu novinári zotrvať v určených zónach v zadnej časti sály ďaleko od hlavného diania a na dodržiavanie tohto obmedzenia dohliadali bezpečnostní pracovníci.

„Tieto postupy, ktoré Le HuffPost pozoroval aj na iných podujatiach Národného frontu, sú typické pre extrémnu pravicu. Pri všetkých politických zhromaždeniach sú vymedzené zóny, do ktorých majú médiá vstup zakázaný, ale poriadková služba Marine Le Penovej obmedzuje pohyb novinárov najviac,“ napísal francúzsky web.

Problémy na nádvorí Louvru

Podľa agentúry AP muselo byť pre bezpečnostnú hrozbu evakuované nádvorie pred múzeom Louvre, ktoré mal volebný štáb Emmanuela Macrona rezervované na očakávané večerné oslavy víťazstva.

Oblasť Louvru patrí k prísne stráženým miestam už dlhodobo a obzvlášť potom, čo tam islamský radikál počas predvolebnej prezidentskej kampane napadol vojenskú hliadku.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude evakuačné opatrenie platiť. Macronovi stúpenci sa v priľahlom parku pred dvorom múzea s preslávenou sklenenou pyramídou mali začať zhromažďovať večer pri príležitosti oznámenia výsledkov dnešného druhého kola volieb. Podľa svedectva niektorých novinárov na mieste prístup verejnosti do múzea obmedzený nebol.

„Po zistení podozrivej tašky bolo 300 novinárov (neukončené akreditácie) požiadaných, aby oblasť z bezpečnostných dôvodov opustili a premiestnili sa inam,“ povedal predstaviteľ Macronovej kampane. Pyrotechnici, ktorí boli privolaní pre podozrivú batožinu, už z miesta odišli,

Reportér švajčiarskeho denníka Le Temps na twitteri uviedol, že evakuovaný bol iba stan, v ktorom bolo zriadené tlačové stredisko pre novinárov, ktorí sa chystajú pokrývať večerné očakávané oslavy Macronovho víťazstva. Do sklenenej pyramídy, ktorá slúži ako vchod do múzea Louvre, vstup uzavretý nebol. Macronovi stúpenci by sa v priľahlom parku pred dvorom múzea mali začať zhromažďovať večer, kedy budú oznámené výsledky dnešného druhého kola volieb.

Noviny Le Parisien napísali, že priestranstvo pred Louvrom ako miesto osláv očakávaného víťazstva Macrona bolo jeho štábom zvolené preto, že ide o „konsenzuálne a neutrálne“ miesto. Macron vraj túžil svojich priaznivcov zhromaždiť na Martových poliach pri Eiffelovej veži, to mu však parížska radnica nepovolila. Ďalšie miesta, na ktorých sa Parížania tradične zhromažďujú, Macronovci zavrhli rovno – námestie Svornosti je vraj spájané s pravicou, pretože svoje víťazstvo tam v minulosti slávil Jacques Chirac aj Nicolas Sarkozy. Námestie Bastily je zase „príliš ľavicové“ – slávil tam pred piatimi rokmi François Hollande.

Kandidáti už odvolili

Favorit francúzskych prezidentských volieb, proeurópsky centrista Emmanuel Macron vhodil svoj hlas do volebnej urny na severe krajiny. Spolu s ním hlasovala aj jeho o 24 rokov staršia manželka Brigitte, a to v miestnosti, kde pred desiatimi rokmi mali svadbu.

Kandidátka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová taktiež odvolila v rozhodujúcom druhom kole prezidentských volieb vo svojej bašte Hénin-Beaumont na severe krajiny, kde v prvej kole dostala polovicu hlasov. Urobila tak niekoľko minút potom, čo svoj hlas odovzdal jej favorizovaný súper, centrista Emmanuel Macrona rovnako na severe Francúzska.

V oboch prípadoch čakali na kandidátov pri volebných miestnostiach davy ich priaznivcov, s ktorými si politici podávali ruky. Obaja kandidáti pôsobili podľa televíznych záberov sebaistým a optimistickým dojmom.

Terajší prezident François Hollande hlasoval v 10:00 v meste Tulle v strednom Francúzsku, kde bol sedem rokov starostom. Pred kamerami označil voľby za veľmi významnú udalosť, ktorá má zhromaždiť všetkých Francúzov. Tí vraj nesmú pri hlasovaní „urobiť chybu“. Sám už pred prvým kolom volieb podporil Macrona, ktorý bol v jeho dosluhujúcej socialistickej vláde ministrom hospodárstva.

Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb

Prezrite si najzaujímavejšie momenty dnešného dňa vo Francúzsku.

Fotogaléria
Francúzsko stráži počas volebného dňa vyše 5...
Emmanuel Macron po tom, čo hodil so svojou...
+6Prezidentský kandidát Emmanuel Macron.

Rozdiel vo volebnej účasti na poludnie medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb je iba tri desatiny percenta. Pred 14 dňami bola účasť 28,5 percenta. Podľa médií je tak účasť stabilná, a to napriek predĺženému víkendu, kedy Francúzi nemusia v pondelok vďaka oslavám 72. výročia konca druhej svetovej vojny ísť do práce.

Ďalšie odhad účastní sa očakáva o 17:00, teda tri hodiny pred uzatvorením posledných volebných miestností vo veľkých mestách.

V prieskumoch vedie Macron

Prieskumy verejnej mienky dávali do poslednej chvíle nádej na jednoznačné víťazstvo Macrona, ktorý má ako umiernenejší z oboch kandidátov potenciál získať viac hlasov od stúpencov ostatných porazených súperov z prvého kola pred dvoma týždňami. Dostať by mal od 59 do 62 percent hlasov.

Jeho súperke Le Penovovej, ktorá mala v kampani pred druhým kolom ostrejší nástup, ale ktorej sa aj podľa mnohých jej spolustraníkov nepodarila televízna debata s Macronom, prisudzujú prieskumy 38 až 41 percent hlasov. Neočakáva sa, že by Le Penová mala ohroziť Macronovo víťazstvo.

Volebné miestnosti sa uzavrú na väčšine územia v 19:00 SELČ. V niektorých veľkých mestách sa bude hlasovať až do 20:00 SELČ. Až potom budú známe prvé odhady. Belgické médiá môžu ale s prvými odhadmi prísť skôr, pretože nie sú obmedzené francúzskymi zákonmi zakazujúcimi zverejňovať tieto údaje pred uzatvorením všetkých volebných miestností.

Už v sobotu hlasovali voliči na francúzskych zámorských územiach. Záujem bol veľký aj v zahraničí na západnej pologuli, kde mohli záujemcovia voliť na francúzskych konzulátoch. To isté môžu teraz robiť aj francúzski voliči v európskych krajinách.

V prípade svojho víťazstva sa Macron chystá sláviť na šírom priestranstve pred budovou múzea Louvre a Le Penová v parku Vincennes na kraji Paríža.

Na pokojný priebeh volieb dohliada na 50 000 policajtov.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzske prezidentské voľby