Farmafirmu preveruje Brusel pre zdražovanie liekov proti rakovine

Juhoafrická farmaceutická firma čelí podozreniam, že neoprávnene zvýšila ceny liekov proti rakovine, ktoré sa ešte vlani používali aj u nás. Liečba nimi sa tak predražila o desiatky až stovky eur. Prípadom sa od minulého týždňa zaoberá Európska komisia. V Taliansku už za svoje praktiky dostala spoločnosť pokutu.

22.05.2017 20:00
liek, lekáreň, lekárnik, farmaceur, tabletka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Európska komisia prešetruje cenotvorbu výrobcu v prípade piatich účinných látok. Týka sa to produktov, ktoré obsahujú chlorambucil, malfalán, merkaptopurín, tioguanín a busulfán. Ich ceny sa drasticky zvýšili v roku 2013, pocítili to najmä leukemici. Lieky vtedy zdraželi o desiatky až stovky eur.

„V tomto konkrétnom prípade budeme posudzovať, či porušuje pravidlá hospodárskej súťaže EÚ tým, že účtuje nadmerné ceny pre niektoré zo svojich liekov,“ vyhlásila Margrethe Vestagerová, komisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže. Komisia mala zistiť, že výrobca v niekoľkých členských štátoch EÚ hrozil, že ak nárast cien neprejde, stiahne lieky z predaja. Niekde sa tak aj stalo.

Podľa Zuzany Harvanovej zo Zastúpenia EK na Slovensku komisia v súčasnosti preskúmava informácie, ktoré naznačujú, že spoločnosť Aspen zaviedla veľmi veľké a neodôvodnené zvýšenie cien až o niekoľko sto percent a išlo teda o nadmerné predražovanie (tzv. price gouging). „Vzhľadom na to, že prešetrovanie je ešte len v počiatočných štádiách, však v súčasnosti nemôžeme hovoriť o presných percentách,“ poznamenala Harvanová.

„Už v marci tohto roku sme v Európskom parlamente upozornili, že stanovovanie cien liekov v závislosti od ich hodnoty môže byť zneužité na maximalizáciu zisku. Preto ma neprekvapilo, keď Európska komisia oznámila, že začala vyšetrovať podozrenie z neúmerného zvyšovania cien touto farmaceutickou spoločnosťou,“ reagovala slovenská europoslankyňa za KDH a lekárka Anna Záborská.

Zmluva o fungovaní EÚ podľa nej v konkrétnom článku zakazuje zneužívanie dominantného postavenia na trhu, napríklad aj v podobe tlaku na rast cien. Postup komisie preto víta. „Nie je mi však jasné, prečo už skôr nekonal slovenský Protimonopolný úrad, keď napríklad taliansky úrad ICA bol schopný ukončiť vyšetrovanie týchto praktík firmy a uložiť jej pokutu vyše 5 miliónov eur ešte v októbri 2016,“ dodala Záborská.

Oficiálne vyšetrovanie potvrdila aj samotná farmafirma. „Európska komisia začala vyšetrovanie určitých činností spoločnosti Aspen Holdings a niektorých jej dcérskych spoločností,“ uviedla na svojej webovej stránke. K samotnému konaniu sa nevyjadrila. Zopakovala len svoj záväzok na spravodlivú a otvorenú hospodársku súťaž na trhoch v EÚ aj vo svete. Doplnila, že s komisiou bude spolupracovať.

Rezort zdravotníctva nemá informácie o prešetrovaní spoločnosti. „Ministerstvo povolilo terapeutické použitie liekov s obsahom liečiv chlorambucil, malfalán, merkaptopurín, tioguanín a busulfán v roku 2011, keď bol v celej Európskej únii akútny nedostatok onkologických liekov. Povolenie obnovovalo v polročných intervaloch až do konca roku 2016,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Zdravotné poisťovne ich vtedy schvaľovali na výnimku.

Nadmerné zdraženie nastalo v roku 2013. Najvýraz­nejšie sa to prejavilo v prípade lieku Myleran. V roku 2012 bol doplatok pacienta necelých deväť eur, v ďalšom roku stúpol na 281 eur. Naša legislatíva neumožňuje akceptovať takýto rast cien, firma preto požiadala o vyradenie liekov z kategorizačného zoznamu. To praxi znamenalo, že zdravotné poisťovne ich nemuseli uhrádzať. Podľa Eliášovej hlavný odborník pre onkológiu žiadal, aby tieto lieky boli hradené z verejného zdravotného poistenia. Konečné rozhodnutie však bolo na zdravotných poisťovniach. Onkologické lieky sú už na slovenskom trhu dostupné, preto ministerstvo od januára tohto roka neobnovilo systém výnimiek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #onkologické lieky #farmafirma