Svet je zhrozený útokom v Manchestri, jeho starosta vyzýva k jednote

Na smrtiacu explóziu pri koncerte v manchesterskej aréne už reagovali politici a známe osobnosti z celého sveta.

23.05.2017 10:23 , aktualizované: 12:53
Manchester, výbuch Foto: ,
Dvojica žien s prikrývkami proti chladu po tragédii v hale Manchester Arena.
debata (45)

Austrálsky parlament držal za obete minútu ticha. Incident, pri ktorom zahynulo 19 ľudí, odsúdila tiež japonská vláda. Podľa čínskej štátnej televízie CCTV zaslal čínsky prezident Si Ťin-pching kondolencie britskej kráľovnej Alžbete II.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na twitteri uviedol, že kabinet myslí na mŕtvych, utrpenie zranených a tých, ktorí stále hľadajú svojich blízkych. Britská ministerka vnútra Amber Ruddová vyhlásila, že išlo o „barbarský útok, úmyselne namierený proti zraniteľnej časti našej spoločnosti“.

Starosta Manchestru vyzýva k jednote

Manchester je hrdé a silné mesto, ktoré teroristom nedovolí, aby dosiahli svoj cieľ. V reakcii na pondelkový teroristický útok v multifunkčnej hale v severoanglickom meste to povedal starosta metropolitnej oblasti Manchestru Andy Burnham. Čin, ktorý si vyžiadal 22 mŕtvych, označil za akt zla.

„Smútime, ale sme silní,“ uviedol Burnham. Pozostalým obetí sa dostane toľko pomoci, koľko len bude možné, dodal. Starosta poďakoval záchranárom, policajtom a hasičom, ktorí na mieste útoku zasahovali, ale aj obyčajným ľuďom, ktorí „otvorili svoje dvere cudzincom a odviezli ich ďaleko nebezpečného miesta“. „Bude to duch Manchestru, ktorý zvíťazí, a bude nás držať pohromade,“ dodal.

„So smútkom a zdesením sledujem správy z Manchestru. Je nepochopiteľné, že niekto zneužije veselý popový koncert, aby zabil toľko ľudí alebo im spôsobil ťažké zranenia,“ uviedla Angela Markelová.

„Útok nesie jasné známky Dáišu,“ uviedol bývalý agent francúzskych tajných služieb Claude Moniquet, dnes bezpečnostný konzultant v Bruseli. „Ariana Grande je mladá speváčka, ktorá priťahuje veľmi mladé publikum, tínedžerov. Je preto úplne jasné, že cieľom bolo napáchať toľko škody, ako len bolo možné,“ dodal Moniquet.

Skutok odsúdila aj Rada moslimov

Atentát označila za „strašný“ a „zločinný“ aj Rada moslimov (MCB). Podľa tajomníka MCB Haruna Khana by strojci útoku mali byť prísne potrestaní. „Skladám poklonu polícii a záchranným zložkám, ktoré usilovne pracovali na záchrane ľudských životov,“ dodal Khan vo vyhlásení, z ktorého citovali britské médiá.

Zhrození sú aj Juncker a Stoltenberg

Predstavitelia Európskej únie a NATO vo svojich prvých reakciách zdôraznili trvajúce odhodlanie bojovať s terorizmom. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg čin označil za barbarský, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker za hanebný. Podľa Junckera také hanebné útoky len posilňujú odhodlanie spoločne poraziť ich páchateľa.

„S veľkým zármutkom a šokom som sa dozvedel o brutálnom útoku, ktorý zasiahol Manchester,“ uviedol vo vyhlásení pre médiá predseda Európskej komisie Juncker. Sympatie prejavil Britom a britskej premiérke Therese Mayovej s tým, že teroristi sa v Manchestri opäť pokúsili zasiať strach tam, kde by mala vládnuť radosť a zábava.

„Dnes s vami smútime. Zajtra budeme spoločne s vami pracovať na tom, aby sme porazili tých, ktorí sa snažia zničiť náš spôsob života. Podceňujú našu odolnosť,“ napísal Juncker.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na twitteri uviedol, že myslí na obete nočného útoku. Sústrasť na sociálnych sieťach vyjadril aj prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans a ďalší predstavitelia EÚ.

Putin chce s Britániou viac spolupracovať, Trump vyjadril solidaritu

Ruský prezident Vladimír Putin označil pondelkový atentát pri koncerte v britskom Manchestri za „cynický a neľudský“. Dodal, že je pripravený viac spolupracovať s Britániou pri boji s terorizmom, a to ako na bilaterálnej, tak aj medzinárodnej úrovni.

Putin tiež vyjadril britskej premiérke Therese Mayovia „úprimnú sústrasť“. „Dúfame, že strojcovia útoku neujdú trestu, aký si zaslúžia,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Americký prezident Donald Trump odsúdil pondelkový teroristický útok po rokovaní s prezidentom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom v Betleheme. Páchatelia atentátu sú podľa Trumpa „zlí stroskotanci“.

„Plne súcitime s ľudom Spojeného kráľovstva,“ uviedol Trump. Pozostalým obetí aj zraneným vyjadril „najhlbšiu sústrasť“. Terčom útoku podľa neho boli „nevinné deti“. „Naša spoločnosť nemôže ďalej tolerovať pokračovanie tohto krviprelievania,“ uviedol Trump.

Teroristov je podľa neho potrebné „navždy vypudiť z našej spoločnosti“. Ich ideológiu, ktorú označil za „podlú“, je nutné „úplne vyhladiť“. „Všetky civilizované národy sa musia spojiť, aby ochránili ľudský život a posvätné právo našich občanov žiť v bezpečí a mieri,“ dodal americký prezident.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Angela Merkelová #útok v Manchestri