Trump rokoval v Betleheme s Abbásom, v Jad vašem sa zdržal len krátko

Trump končí návštevu Izraela, ktorá je druhou etapou jeho prvej zahraničnej cesty.

23.05.2017 10:46 , aktualizované: 13:04
debata (7)

Americký prezident Donald Trump sa v prísne stráženej automobilovej kolóne presunul z Jeruzalema do osem kilometrov vzdialeného Betlehemu na Západnom brehu Jordánu okupovanom Izraelom.

V biblickom mieste narodenia Ježiša Krista sa stretol so šéfom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom, s ktorým rokoval už začiatkom mája v Bielom dome.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a šéf... Foto: Reuters, JONATHAN ERNST
trump, abbas Americký prezident Donald Trump (vľavo) a šéf palestínskej autonómnej samosprávy Mahmúd Abbás pred ich spoločným stretnutím v Betleheme.

Trump končí návštevu Izraela, ktorá je druhou etapou jeho prvej zahraničnej cesty začatej v sobotu v Saudskej Arábii. Stretnutím s Abbásom chce podľa agentúry AP testovať možnosti pre dosiahnutie mieru na Blízkom východe. Trumpov nekonvenčný prístup k diplomacii môže byť podľa činiteľov Bieleho domu dobrým štartom pre obnovenie zablokovaných izraelsko-palestínskych kontaktov.

V pondelkovom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom americký prezident vyhlásil, že v mierovom úsilí sa objavili nové reálne možnosti, ktoré doteraz neexistovali. „Počul som, že dohoda (o mieri na Blízkom východe) je jednou z najťažších, ale mám pocit, že sa tam čoskoro dostaneme,“ povedal šéf Bieleho domu izraelskému premiérovi.

Počas krátkeho ceremoniálu v Jad vašem si... Foto: Reuters
trump, jad vasem Počas krátkeho ceremoniálu v Jad vašem si Donald Trump prevzal dar v podobe kópie denníku šestnásťročnej Ester Goldsteinovej.

Americký prezident v Jeruzaleme navštívil pamätník obetiam holokaustu Jad vašem, ktorý dokumentuje dejiny židovského národa v období nacistického vraždenia. Vzdal úctu obetiam holokaustu a položil veniec v mieste symbolického uloženia popola zavraždených.

Prezidentský pár sprevádzal premiér Benjamin Netanjahu a Trumpova dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom, ktorí sa hlásia k ortodoxnému judaizmu.

Podľa agentúry AP sa Trumpova návšteva pri pamätníku holokaustu nakoniec môže stať najspornejšiou časťou návštevy. Väčšina zahraničných štátnikov totiž prehliadke pamätníka venovala približne hodinu a pol, zatiaľ čo Trump s odvolaním sa na nabitý program strávil v Jad vašem len polhodinu.

Počas krátkeho ceremoniálu Trump prevzal dar v podobe kópie denníku šestnásťročnej Ester Goldsteinovej, ktorá sa stala jednou zo šiestich miliónov obetí nacistickej genocídy. Vedenie pamätníka zbežnú Trumpová návštevu komentovalo vyhlásením, že prezident USA si snáď nabudúce nájde čas na dôkladnejšiu prehliadku expozície.

Trump bol počas minuloročnej volebnej kampane vystavený kritike za to, že sa dôraznejšie nevyslovil proti antisemitizmu v USA. V januárovej spomienke na obete holokaustu sa Biely dom nezmienil o vraždení Židov, čo vyvolalo silnú vlnu kritiky. Trumpov hovorca Sean Spicer v apríli pobúril verejnosť vyhlásením po chemickom útoku v Sýrii, keď povedal, že Adolf Hitler ani nepomyslel na použitie chemických zbraní. Pamätník Jad vašem vtedy pozval Spicera k návšteve, aby si doplnil vzdelanie.

Popoludní odletí do Európy, kde má v pláne návštevu Vatikánu, Talianska a Belgicka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #západný breh Jordánu #Mahmúd Abbás #Donald Trump