Pod vrcholom Everestu našli štyri mŕtve telá

Tím záchranárov ich objavil v najvyššom výškovom tábore na Mount Evereste.

24.05.2017 08:16
debata (13)

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na nepálskeho vládneho činiteľa a koordinátora záchranných operácií.

Podľa nich našiel telá tím záchranárov, ktorý sa vydal pre pozostatky slovenského horolezca Vladimíra Štrbu, ktorý na Evereste zahynul cez víkend.

Identita obetí, ktoré boli objavené v noci na stredu, stále nie je známa. Na miesto sa vypravili ďalší záchranári, aby zistili viac podrobností.

Denník Himalayan Times napísal, že medzi mŕtvymi je jedna žena. Dve obete sú vraj cudzinci a dvaja zosnulí horolezci sú miestni.

Podľa nepálskej tlače si tohtoročná lezecká sezóna na Evereste vyžiadala už deväť mŕtvych. Cez víkend zahynuli na najvyššej hore sveta okrem Slováka Štrbu tiež Američan, Austrálčan a Ind.

Štyridsaťosemročný Štrba prišiel o život v nedeľu vo štvrtom výškovom tábore na Mount Evereste. Do sedla najvyššej hory sveta ho predtým v kritickom stave a s omrzlinami zniesli šerpovia. V sobotu Štrba bez použitia prídavného kyslíka vystúpil na predvrchol Mount Everestu vo výške 8 749 metrov nad morom, na ktorom sa až neskoro večer miestneho času otočil a začal zostupovať. V noci s ním jeho tím stratil kontakt.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #mŕtve telá #Himaláje #Mount Everest #Vladimír Štrba