Spravodlivosť ho dobehla. 'Houdiniho z cely smrti' po 30 rokoch odkladov popravili

Americký štát Alabama popravil v noci na piatok odsúdeného vraha, ktorému sa tri desiatky rokov darilo trestu smrti unikať prostredníctvom série odvolaní.

26.05.2017 10:16
debata (9)
Thomas Arthur prezývaný "Houdini cely... Foto: Reuters, HANDOUT
Thomas Arthur Thomas Arthur prezývaný "Houdini cely smrti" nakoniec spravodlivosti neunikol.

Muž, ktorý si vďaka svojím právnym kľučkám vyslúžil prezývku „Houdini z cely smrti“, nakoniec za nájomnú vraždu z roku 1982 dostal v 75 rokoch smrtiacu injekciu.

„Po 34 rokoch od jeho prvého odsúdenia na trest smrti za vraždu sa konečne snaha Thomasa Arthura uniknúť spravodlivosti skončila,“ uviedol podľa agentúry AP Alabamský generálny prokurátor Steve Marshal.

Arthura usvedčili z nájomnej vraždy lodníka Troya Wickera, ktorého zastrelil v spánku vo svojom dome. Wickerova žena pôvodne vypovedala, že ho pri vlámaní zabil neznámy černoch, neskôr však pod ťarchou dôkazov a obvinenia zmenila výpoveď.

Vyšlo najavo, že Arthurovi zaplatila 10 000 dolárov a on po dohode s ňou prišiel v noci do ich domu, kvôli možným svedkom zamaskovaný za černocha s afro účesom, a jej manžela zavraždil. Sama Wickerová bola podľa amerických médií odsúdená k doživotnému trestu.

V čase vraždy bol Arthur v rámci pracovného programu podmienečne mimo väzenia, kde si odpykával trest za neúmyselné zabitie svojej švagrinej v roku 1977.

„Je mi ľúto, že som zlyhal ako otec,“ povedal pred popravou smerom k svojim dcéram, ktoré rovnako ako Wickerovi potomkovia sledovali výkon trestu priamo v Alabamskej väznici.

Arthurovým právnikom sa podarilo odložiť jeho popravu o tri desiatky rokov, pretože prvé dva verdikty zvrátili po ich iniciatíve odvolacie súdy. Na tretí pokus sa to v roku 2001 nepodarilo a Arthur vtedy sám požiadal porotcov o trest smrti.

Vďaka tomu sa pred ním podľa obhajcov otvorili ďalšie zákonné možnosti, ako trest oddialiť. Odvtedy úrady stanovili celkom sedem termínov jeho popravy, šesťkrát však ju odložili kvôli úspešným sťažnostiam. Siedmykrát už to nevyšlo, Arthur však do poslednej chvíle trval na svojej nevine.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #trest smrti