Ďalší útok v Egypte. Strelci zabili 28 miestnych kresťanov

Útok na koptských kresťanov v Egypte si vyžiadal 28 mŕtvych a 22 zranených. S odvolaním sa na miestneho guvernéra o tom informovala agentúra Reuters.

26.05.2017 12:42 , aktualizované: 17:30
debata (11)

Ozbrojenci mali podľa egyptských médií zaútočiť na autobus, ktorý smeroval do kláštora svätého Samuela v provincii Minjá, približne 220 kilometrov južne od Káhiry.

K zodpovednosti za tento čin sa nateraz neprihlásila žiadna skupina.

V Egypte platí trojmesačný výnimočný stav po tom, čo na začiatku apríla zabili samovražední atentátnici v dvoch kostoloch – v Tante a v Alexandrii – 45 ľudí. K tomuto masakru sa prihlásil teroristický Islamský štát (IS). Radikáli vtedy varovali pred ďalšími útokmi.

Egyptský prezident Abdal Fattah Sisi zvolal schôdzu bezpečnostných expertov a egyptskej vlády, uviedol, že útočníkom sa nepodarí krajinu rozdeliť. Imám káhirskej mešity Al-Azhar šejk Muhammad Ahmad Tájib požiadal Egypťanov, aby sa „zjednotili v boji proti brutálnemu terorizmu“. Za „odporný zločin“ útok označilo tiež napríklad palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

Islamisti, ktorých cieľom je zvrhnutie vlády prezidenta Abdala Fattaha Sísího, znásobili útoky v Egypte po zvrhnutí vtedajšieho islamistického prezidenta z teraz zakázaného Moslimského bratstva Muhammada Mursího v roku 2013. Radikálnych koptských kresťanov viní z podpory zosadenia Mursího.

V krajine platí trojmesačný výnimočný stav potom, čo na začiatku apríla zabili samovražední atentátnici v dvoch kostoloch – v Tante a v Alexandrii – 45 ľudí. K tomuto masakru sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Radikáli vtedy varovali pred ďalšími útokmi. Koptská menšina, ktorá tvorí asi desať percent z 94 miliónov obyvateľov Egypta, je najväčším kresťanským spoločenstvom na Blízkom východe.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #kresťania