V Belehrade zbúrali ilegálne postavenú mešitu, moslimovia protestovali

Ilegálne postavenú mešitu zbúrali v skorých ranných hodinách na predmestí Zemun srbskej metropoly Belehrad. Kým tamojšie úrady postupovali v súlade s platnými zákonmi, príslušníci moslimskej komunity reagovali na predmetné rozhodnutie protestmi.

26.05.2017 17:43
debata (7)

Ako vyplýva z informácií srbskej verejnoprávnej televízie RTS, teraz zbúranú mešitu začali stavať pred troma rokmi napriek tomu, že stavebný úrad nevydal pre tento projekt potrebné povolenie. V Belehrade sa s likvidáciou ilegálnych stavieb začalo už skôr, na mešitu došlo teraz.

Pôvodne bolo búranie objektu naplánované na štvrtok, avšak kvôli demonštráciám miestnych moslimov ho odložili a vyčkali s ním až do piatkových skorých ranných hodín, keď lokalitu zabezpečila srbská polícia.

Zbúrali ju iba deň pred začiatkom ramadánu

Belehradský mufti Mohamed Jusufspahič vyjadril pobúrenie nad tým, že k zbúraniu moslimskej modlitebne došlo iba deň pred začiatkom ramadánu. Pripomenul, že v ostatnom polstoročí nedostala moslimská komunita v Srbsku ani jediné povolenie na výstavbu náboženských objektov. Dodal, že požiadal o prijatie u premiéra a budúceho prezidenta Aleksandara Vučiča. Podľa jeho názoru sa proti moslimom realizuje totiž „akýsi vojnový plán“.

Člen vedenia srbského hlavného mesta Goran Vesič pre médiá uviedol, že k zbúraniu došlo v súlade s platnou legislatívou, ale súčasne vyjadril pripravenosť na rokovaniach s predstaviteľmi moslimov o hľadaní možného riešenia.

Na území Srbska, na ktorom tvoria vyznávači islamu iba tri percentá zo sedemmiliónovej populácie, je podľa oficiálnych údajov viac ako 190 mešít. Väčšina z nich (120) v Sandžaku v srbsko-čiernohorskom pohraničí, ďalších 60 v južnom Srbsku. Jednotlivé mešity majú však okrem iného aj v Belehrade, Niši, Subotici a Šabaci.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #mešita #Belehrad