Pre priateľov Zbig, pre Moskvu jastrab

Svet je chudobnejší o jedného z najväčších politických vizionárov. Vo veku 89 rokov zomrel v Spojených štátoch Zbigniew Brzezinski, bývalý americký bezpečnostný poradca prezidenta Jamesa Cartera, prezieravý politológ, ktorý dlho vopred predpovedal rozpad sovietskeho impéria. O úmrtí muža, ktorý mal desiatky rokov výrazný vplyv na utváranie americkej zahraničnej politiky, informovala v sobotu Brzezinského rodina.

29.05.2017 07:23
Zbigniew Brzezinski Foto: ,
Zbigniew Brzezinski (1928 – 2017)
debata (63)

„Pre priateľov bol Zbig, pre vnúčatá Šéf, svojej manželke bol životnou láskou. Bol mi najviac inšpirujúcim, milujúcim a oddaným otcom, akého som mohla mať,“ uviedla dcéra Mika, pôsobiaca ako novinárka v televízii NBC.

Od Kennedyho po Obamu

Carter vzdal svojmu kľúčovému poradcovi z rokov 1977 až 1981 hold ako „vynikajúcemu služobníkovi verejnosti“ a „brilantnému, oddanému a vernému“ človeku. Brzezinski už predtým radil prezidentom Johnovi F. Kennedymu a Lyndonovi Johnsonovi a neskôr aj Barackovi Obamovi. „Bol som jedným z prezidentov, ktorí profitovali z jeho múdrosti a rád,“ ocenil zásluhy zosnulého Obama.

Do histórie sa Brzezinski zapísal úlohou, ktorú zohral pri zmierení Egypta a Izraela, pri podpore a vyzbrojení mudžahídov bojujúcich proti sovietskej invázii v Afganistane, pri normalizácii vzťahov medzi USA a Čínou, ale aj pri nevydarenom pokuse o záchranu rukojemníkov z amerického veľvyslanectva v Teheráne po iránskej revolúcii v roku 1980.

Syn diplomata

Brzezinski bol rodom Poliak, za manželku mal Češku, praneter prezidenta Edvarda Beneša. Jeho otec bol diplomat, v rokoch 1931 až 1935 slúžil v Nemecku, kde sa malý Zbigniew stal svedkom nástupu Hitlera.

Neskôr otec pôsobil ako generálny konzul v Montreale. Po vypuknutí vojny sa rodina z Kanady do okupovaného Poľska nevrátila. Neskôr presídlila do USA, kde Brzezinski študoval na Harvardovej univerzite.

V Amerike sa Brzezinski vypracoval na uznávaného experta na komunizmus. Bol bojovným advokátom východoeurópskych disidentov. V čase studenej vojny v sedemdesiatych rokoch patril k dôsledným kritikom sovietskych pomerov, za čo ho oficiálna Moskva označovala za jastraba.

Kritik Trumpa i Putina

Ako politológ bol činný aj v pokročilom veku. Bol stúpencom prijatia bývalých členských krajín Varšavskej zmluvy do NATO. Postavil sa proti americkej invázii do Iraku v roku 2003, v minuloročných prezidentských voľbách varoval pred „vágnou“ zahraničnou politikou Donalda Trumpa.

Ruská agentúra Interfax napísala, že varšavský rodák bol po dlhú dobu „jedným z hlavných ideológov zahraničnej politiky Spojených štátov“. Preslávil sa podľa nej svojou prácou na „globálnej stratégii antikomunizmu“ a na „koncepcii americkej hegemónie nového typu“, vrátane posilňovania amerického vplyvu v Strednej Ázii a na území bývalého Sovietskeho zväzu.

V konflikte Ruska s Ukrajinou dôrazne obhajoval záujmy Kyjeva. Rusko kritizoval aj pre bujnejúcu korupciu. „Putin by mal myslieť na svoju budúcnosť. Prílišné sústredenie vládnucich elít v Rusku na obohatenie sa môže časom vyvolať v spoločnosti reakciu a nepriateľstvo. Ešte k tomu nedošlo, ale usudzujem, že existuje potenciálne riziko,“ citoval internetový denník Gazeta.ru Brzezinského názor na Putina, ktorý „preukázal schopnosť prispôsobovať sa okolnostiam, najmä ak je to v jeho záujme“.

Dôraz na ľudské práva

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vyjadril zármutok nad odchodom Zbigniewa Brezinského. „Skutočný vizionár, ktorý pomohol formovať svet. Vždy si budem pamätať naše rozhovory,“ napísal minister na sociálnej sieti Twitter.

„Odišiel mysliteľ, ktorý spravoval záhradku diplomacie, Američan, ktorý v srdci zostal Poliakom,“ uviedla poľská spravodajská televízia TVN 24. Pripomenula, že v sedemdesiatych rokoch Brzezinski polemizoval s protivojnovou ľavicou a kritizoval politiku uvoľnenia republikánskych prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda, ktorá podľa neho prílišným dôrazom na kontrolu zbrojenia a podceňovaním ľudských práv viedla k ústupkom voči Sovietskemu zväzu.

Ako Carterov poradca kládol dôraz na kľúčovú úlohu „tretieho koša“ o ľudských právach v záverečnom akte helsinskej bezpečnostnej konferencie, čo posilnilo opozíciu vo východoeurópskych krajinách.

V závere Carterovho pôsobenia v Bielom dome tiež podľa poľskej televízie zmobilizoval vodcov Západu na obranu Poľska pred hrozbou sovietskej invázie. Aj po odchode z funkcie zostal vplyvným expertom na zahraničnú politiku, zasadzoval sa aj o rozšírenie Severoatlantickej aliancie, uviedla TVN 24.

O Zbigniewovi Brzezinskom si viac prečítajte v prílohe Víkend v sobotu 3. júna.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Zbigniew Brzezinski