Macron rokoval s Putinom o Sýrii aj o postavení gayov v Čečensku

Stav francúzsko-ruských vzťahov bol hlavnou témou rozhovorov francúzskeho a ruského prezidenta vo Versailles.

29.05.2017 16:24 , aktualizované: 19:06
debata (118)

Takmer trojhodinové rokovania Emmanuela Macrona a Vladimira Putina sa zameralo na situáciu v Sýrii a na Ukrajine, ale nevyhlo sa ani postaveniu gayov v Čečensku, ktorí sú podľa západných kritikov vystavení brutálnym represiám. „O nezhodách sme hovorili otvorene,“ povedal novinárom Macron.

Paríž má záujem na spolupráci s Ruskom pri riešení sýrskeho konfliktu, prioritou je boj proti terorizmu, povedal francúzsky prezident na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom. Francúzsko je stúpencom demokratického prechodného obdobia v Sýrii s tým, že celistvosť krajiny bude zachovaná.

„Červenou čiarou je v Sýrii použitie chemických zbraní,“ povedal Macron a dodal, že podobný vývoj by mohol vyvolať francúzsku odvetu. O jej povahe sa nezmienil.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a... Foto: SITA, Mikhail Metzel
Emmanuel Macron, Vladimir Putin Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a jeho ruský proťajšok Vladimir Putin pred začiatkom rozhovorov vo Versailles

Stretnutie Normandskej štvorky čo najskôr

Putin na tlačovej konferencii vyjadril optimizmus ohľadom spoločného riešenia hlavných svetových kríz. „Vidíme spoločnú platformu, pokiaľ ide o kľúčové medzinárodné problémy,“ povedal ruský prezident. Konkrétne sa zmienil o boji s terorizmom, o riešení kríz v Sýrii a na Ukrajine a o napätej situácii okolo severokórejských jadrových a raketových testov.

Macron počas prezidentskej kampane nešetril na adresu Ruska silnými slovami, okrem iného tvrdil, že Rusko a Francúzsko nevyznávajú rovnaké hodnoty. Nový francúzsky prezident svojmu ruskému partnerovi nezabudol podporu, ktorú Putin pred voľbami poskytoval jeho protikandidátke Marine Le Penovej. Pozvanie pre Putina na návštevu Francúzska bolo preto podľa parížskej tlače prekvapením.

Debata bola v pondelok podľa Macrona venovaná aj Ukrajine. Paríž si podľa francúzskeho prezidenta želá, aby sa takzvaná Normandská skupina, združujúca Francúzsku, Rusko, Nemecko a Ukrajinu, stretla čo najskôr.

Ohľadom Čečenska bude v strehu

Macron novinárom povedal, že sa v rozhovore s Putinom zmienil aj o situácii v Čečensku, kde podľa ochrancov ľudských práv dochádza k bezohľadnému prenasledovaniu gayov. Macron vraj Putinovi povedal, že ohľadom týchto otázok bude „neustále v strehu“.

Pred Versailleským palácom sprevádzala Putinov príchod demonštrácia, ktorej účastníci vyzývali k ukončeniu represií proti čečenským homosexuálom. Rusko, a najmä čečenský vládca Ramzan Kadyrov, akékoľvek prenasledovanie popierajú.

Macron pripustil, že počas rokovaní s Putinom sa vyskytli nezhody. Prezidenti vraj o nich rokovali otvorene. Problém údajného zasahovania ruských hackerov do francúzskych prezidentských volieb, o ktorých písali francúzske médiá, ale podľa oboch štátnikov predmetom rokovaní neboli.

„Tieto obvinenia nie sú založené na faktoch,“ konštatoval Putin.

Svetové agentúry si pozorne všímali stisk rúk... Foto: Reuters, POOL
stisk, Emmanuel Macron, Vladimir Putin Svetové agentúry si pozorne všímali stisk rúk francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (vľavo) a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Macron však zo zasahovania do prezidentských volieb vo Francúzsku obvinil ruské médiá. Sťažoval sa, že ruská agentúra Sputnik a televízia Russia Today počas kampane vyrábali falošné správy. Z týchto dôvodov vraj neboli ich spravodajcovia vpustení do sídla Macronovho volebného štábu.

Na diaľku rokovanie prezidentov komentovala aj Le Penová. Na twitteri dala najavo radosť, že šéf Kremľa prišiel do Francúzska, a konštatovala, že vzťahy oboch krajín sa musia normalizovať. Putin s Le Penovou rokoval v Kremli tento rok v marci a na tomto stretnutí ruský prezident ani dnes nevidí nič mimoriadne.

„Prečo by sme odmietali cudzích politikov, ktorí stoja o zlepšenie vzťahov s Ruskom?“ povedal novinárom. Rokovania vraj neznamenalo, že Rusko sa chce miešať do francúzskych volieb.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #Čečensko #Emmanuel Macron