Ďalší zločin voči histórii. IS vyhodil do povetria slávnu irackú mešitu

Radikáli z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) vyhodili do povetria slávnu mešitu an-Núrí v irackom Mosule, z ktorej v roku 2014 líder IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil kalifát na dobytých územiach v Iraku a Sýrii. S odvolaním sa na iracké armádne zdroje o tom informujú zahraničné agentúry.

21.06.2017 22:26
irak, mešita, mešita An-Nurí, Foto: ,
Mešita bola preslávená svojím nakloneným minaretom.
debata (29)

IS vzápätí obvinil zo zničenia mešity lietadlo americkej armády, ktorá irackým vládnym jednotkám v boji pomáha.

„Naše jednotky postupovali vpred v starom meste. Keď sa dostali asi 50 metrov od mešity an-Núrí, IS vykonal ďalší historický zločin a vyhodil do povetria mešitu an-Núrí a jej minaret,“ uviedol vo vyhlásení generál Adal Amír Jaralláh, ktorý velí irackým jednotkám.

Mešita, preslávená svojím nakloneným minaretom, leží v historickej časti Mosulu, kde už niekoľko dní zvádzajú tvrdé boje s radikálmi z IS iracké vládne jednotky.

Mosulské staré mesto je poslednou časťou Mosulu, ktorú IS bráni. Proti armáde a polícii tam bojuje niekoľko sto bojovníkov tejto teroristickej organizácie. Tieto boje patria k najťažším kvôli lokalite, v ktorej sú úzke uličky, a kvôli množstvu civilistov, ktorých IS používa ako živé štíty. OSN pred niekoľko dňami odhadla, že v oblasti je ešte asi 100 000 civilistov.

Ofenzívu za znovudobytie druhého najväčšieho irackého mesta z rúk IS začala iracká armáda vlani na jeseň. Tento rok v januári dobyla východnú časť Mosulu a od februára bojuje o jeho západnú, viac zaľudnenú časť.

Mosul je poslednou baštou IS v Iraku, v Sýrii potom je ich poslednou väčšou pevnosťou mesto Rakka, o ktoré sa už tiež vedú urputné boje. IS, ktorý v roku 2014 ovládal značné územia v Iraku a Sýrii, v posledných mesiacoch utrpel citeľné straty.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #mešita #Islamský štát