Egypt bojuje s veľmi rýchlym nárastom obyvateľstva

V Egypte sa za posledných desať rokov narodilo asi 20 miliónov detí. Vyplýva to zo sčítania ľudu, ktoré sa síce ešte neskončilo, ale už sú známe základné údaje. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej zdrojov to dokazuje, že zlyhala štátna politika rodičovského plánovania.

22.06.2017 09:55
debata (4)

Mnoho detí sa narodilo od revolučného roku 2011, keď bol zvrhnutý prezident Husní Mubarak. Súčasná vláda sa podľa AP sociálnym problémom nevenuje dostatočne, pretože sa sústreďuje na ekonomické otázky a na boj s radikálnym islamom.

Šokujúci nárast počtu obyvateľov v najľudnatejšej arabskej krajine, ktorá je domovom viac než 93 miliónov ľudí, podľa AP znamená, že vzniká generácia, ktorá bude mať len malé vyhliadky na prácu a bude odkázaná na vládnu pomoc. „Za desať rokov sme vytvorili niečo, čo možno považovať za úplne novú krajinu,“ povedal koordinátor sčítania ľudu Husajn Sajid.

Konečné výsledky sčítania ľudu budú zverejnené v auguste. Pracovníci obchádzajú niekoľko mesiacov domácnosti a zaujímajú sa nielen o počet jej obyvateľov, ale aj o majetkové pomery, čo má vláde pomôcť rozhodnúť o správnom zameraní príspevkov na jedlo a palivo.

Rýchlosť prírastku populácie o dva milióny osôb ročne by bolo záťažou aj pre bohatšiu a ekonomicky nezávislú krajinu. Egypt nie je ekonomicky sebestačný, v minulých rokoch dostal miliardy dolárov pomoci od krajín z oblasti Perzského zálivu. Keď sa vlani tok peňazí z tohto zdroja znížil, musela sa Káhira obrátiť na Medzinárodný menový fond (MMF) a vyjednať pôžičku 12 miliárd dolárov.

Ak bude nárast populácie pokračovať terajším tempom, štátne príspevky budú pre ľudí príliš nízke, čo zvýši nebezpečenstvo vzniku sociálnych nepokojov.

Od roku 1960 sa počet občanov Egypta strojnásobil. V 80. rokoch pribúdalo ľudí ročne o takmer tri percentá. Za Mubarakovej vlády sa začal program rodičovského plánovania, vďaka ktorému sa podarilo tento ukazovateľ stlačiť pod dve percentá. Teraz ale znovu vystúpil na 2,5 percenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #sčítanie obyvateľov