Vo Washingtone Porošenko neoslnil

Kyjevom dlho avizované stretnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s Donaldom Trumpom trvalo podľa ukrajinských diplomatov viac ako 20 minút. Za ten čas vraj stihli hovoriť, presnejšie spomenúť, problém Donbasu, minské dohody, ale aj pokračujúcu korupciu či chýbajúce reformy na Ukrajine.

22.06.2017 12:00
porošenko Foto: ,
Petro Porošenko
debata (130)

O výsledkoch „pracovnej návštevy“ informovala každá strana osobitne. Teda žiadna spoločná tlačová konferencia ani rokovanie medzi štyrmi očami, ako to býva zvykom pri návštevách prezidentov v Oválnej miestnosti. Z jednej i z druhej strany totiž hlavám štátov sekundovali ministri, šéfovia diplomacie, veľvyslanci, ako aj ďalšie osoby z ich blízkeho okolia.

„Je to hanba. Počas rokovania Trumpa a jeho poradcu pre otázky bezpečnosti MacMasterom si k nim zaskočí viceprezident Pence sprevádzajúci ukrajinského prezidenta Porošenka,“ už vopred avizoval následnú skutočnosť Sergej Vlasenko, poslanec ukrajinského parlamentu.

Porošenko neodišiel z USA naprázdno

„Porošenko však neodišiel z Washingtonu s prázdnymi rukami. V čase vzájomnej povinnej výmeny diplomatickými komplimentmi (Trump: "Je pre mňa veľká česť stretnúť sa s prezidentom Porošenkom“, „dosiahli sme veľký pokrok vo vzťahoch s Ukrajinou“), schválili Američania ďalšie protiruské sankcie," analyzujú viaceré západné zdroje výsledky stretnutia.

Podľa novín Foreign Policy išlo o veľmi skromný kontakt a všetko sa odohralo v tichosti v snahe, aby sa Trump vyhol nepríjemnej situácii v prípade stretnutia medzi štyrmi očami. Aj tu sa Porošenko vynašiel, keď nezabudol novinárom ešte pred stretnutím oznámiť: „Je, veľmi dôležité, že sa stretnem s Trumpom skôr ako Putin.“ Podľa neho „všetci musia byť vyzbrojení informáciou, aby nespravodlivosť nemala šancu“. Hanna Tobern, odborníčka na Rusko z washingtonského Hudson Institute, si však myslí, že „pre Porošenka je dôležité ukázať Ukrajincom, že aktívne spolupracuje s USA“. V tejto súvislosti je zaujímavá predpoveď Foreign Policy, podľa ktorého „vzťah Trumpa k Porošenkovi počas stretnutia určite vyvolá porovnávanie s dôverným rokovaním s ruským šéfom diplomacie Lavrovom a veľvyslancom Kisľakom“.

Pozitívom stretnutia je potreba plniť Minské dohody

Prínosom stretnutia, aj podľa kyjevského politológa Michaila Pogrebinského, je však skutočnosť, že sa potvrdila potreba plniť záväzky prijaté v Minsku ohľadne riešenia situácie v Donbase. Trump pritom odmietol pôvodnú snahu Kyjeva zmeniť formát rozhovorov. Porošenkovi tak neostávalo nič iné ako konštatovať, že „nevidí dôvod na ich prípadnú zmenu“.

„Trump sa však vyhol hodnoteniu týkajúceho sa riešenia konfliktu na východe Ukrajiny, aby si tak nezatvoril dvere pred možným hľadaním spoločného východiska (s prezidentom Putinom – pozn. red.),“ dodal Pogrebinskij. Aj keď podľa jeho kyjevského kolegu Ruslana Bortnika pozitívne vyjadrenia Trumpa na adresu Ukrajiny sú „prejavom snahy hrať tzv. ukrajinskou kartou na pozadí politickej konfrontácie s Ruskom v otázke budúcnosti Sýrie a na Blízkom východe“. V tejto súvislosti ruský anonymný vysokopostavený diplomatický zdroj povedal denníku Izvestija, že Trump plánuje obetovať Ukrajinu za možné ústupky Moskvy v prípade oblastí oveľa dôležitejších pre USA.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Washington #Kyjev #Petro Porošenko #Donald Trump