Rusko odtajnilo vojenské dokumenty zo začiatku druhej svetovej vojny

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo viac ako sto strán tajných vojenských dokumentov zo začiatku druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra RBK.

23.06.2017 07:23
debata (198)

Ministerstvo odtajnilo unikátne archívne spisy, v ktorých velitelia vojenských okruhov, jednotiek a divízií popisujú prvé strety sovietskych a nemeckých nacistických jednotiek v roku 1941.

Dokumenty okrem iného zahŕňajú osobné spomienky na prvé dni vojny. „Podmienky, za akých naše jednotky vstúpili do vojny, popisujú všetci účastníci prvých bojov jedným slovom ‚neočakávané‘,“ píše sa v jednom z dokumentov.

Zverejnené dokumenty sú výsledkom vyšetrovacej komisie vojensko-historického vedenia generálneho štábu sovietskej armády. Tá sa v roku 1952 venovala popisu druhej svetovej vojny, počas ktorého sa na podmienky na jej začiatku pýtala aj veliacich dôstojníkov, ktorí sa v tom čase nachádzali pri západných hraniciach Ruska.

Komisia položila generálom a maršálom päť otázok ohľadom začatia bojov. Pýtala sa ich napríklad, do akej miery boli jednotky pripravené k vojenskej pohotovosti alebo prečo sa veľká časť vojenského delostrelectva nachádzala vo výcvikových táboroch. Velitelia ďalej mali doložiť, kedy presne pred očakávaným nemeckým útokom 22. júna 1941 bol vydaný rozkaz na uvedenie jednotiek do vojenskej pohotovosti a aké opatrenia boli prijaté.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna #druhá svetová vojna #dokumenty