Macron navrhuje stiahnutie bojových síl na východe Ukrajiny

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce navrhnúť stiahnutie bojových síl v hraničnej oblasti na východe Ukrajiny, kde pokračuje konflikt.

26.06.2017 16:19
debata (90)

Urobiť tak chce na budúcej schôdzke takzvanej normandskej štvorky, teda na stretnutí najvyšších predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska. Schôdzka sa má uskutočniť ešte pred summitom krajín G20 na začiatku júla v Hamburgu. Macron sa tak vyjadril na tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Paríži.

Macron Porošenka ubezpečil, že Francúzsko neuzná ruskú anexiu Krymského polostrova a dodal, že Francúzsko podporuje ukrajinskú svojbytnosť v medzinárodne uznávaných hraniciach.

Predstavitelia samozvaných ľudových republík na Donbase reagovali na Macronove slová. "Je to, ako keby sa (Macron) snažil znovu vynájsť koleso, hovorí o tom, o čom sme rokovali už dávno pred tým … O stiahnutie bojových síl, ktoré sabotuje ukrajinská strana. O oslobodení zadržaných osôb sme rokovali vlani na jeseň, "povedal podľa agentúry Interfax zástupca luhanských separatistov Vladislav Dějněgo.

Separatisti tiež znovu označili Kyjev za vinníka nedodržiavania mierových dohôd. „Pohybujeme sa v kruhu. O všetkom sme už rokovali a k ​​ničomu to neviedlo. Kyjev neustále celý proces sabotuje a nie je dôvod si myslieť, že ho sabotovať prestane,“ povedal spolupracovník agentúry Interfax.

Normandská štvorka by sa podľa Macrona mohla zísť niekedy na prelome júna a júla. Podľa francúzskeho prezidenta zdieľa nemecká kancelárka Angela Merkelová jeho odhodlanie ukrajinskú krízu vyriešiť.

Macron tiež povedal, že návrh Spojených štátov, podľa ktorého by sa ukrajinská kríza dala vyriešiť mimo rámca minských dohôd, nie je dôveryhodný. Podľa neho by išlo už od samého začiatku o chybu.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Emmanuel Macron