Na plukovníka ukrajinskej rozviedky spáchali v Kyjeve bombový atentát

Veliteľa špeciálnych síl ukrajinskej vojenskej rozviedky, plukovníka Maksyma Šapovala dnes ráno v Kyjeve zabil výbuch bomby nastraženej v plukovníkovom služobnom aute Mercedes. Oznámil to denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

27.06.2017 11:40
debata (34)

Atentát podľa ministerstva vnútra vyšetrujú ako teroristický čin. „Je zjavné, že na mieste explodovalo výbušné zariadenie,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra s tým, že na mieste činu zbierajú stopy kriminalisti. Vzhľadom na to, že sa obeťou stal vojak, prípad pravdepodobne prevezme vojenská prokuratúra.

Pri výbuchu bol podľa hovorcu ľahko zranený okoloidúci muž vo vysokom veku, ktorého odviezla sanitka na ošetrenie. Zranený sa nenachádza v ohrození života, je ale možné, že utrpel duševný otras. Lekári podľa hovorkyne kyjevskej polície takisto ošetrili mladú ženu, ktorej črepiny po výbuchu poranili nohy.

Ministerstvo, ani polícia neuviedli ďalšie podrobnosti o atentáte, ani o tom, kto mohol stáť v pozadí. Server Cenzor.net napísal, že Šapoval velil jednotke, ktorá bojovala „pri obrane Ukrajiny pred ruskou agresiou“ v Donbase na východe krajiny, kde vládne sily od apríla 2014 bojujú s Ruskom podporovanými separatistami.

Konflikt si doteraz vyžiadal na 10 000 mŕtvych, avšak bombové útoky v zázemí sú pomerne zriedkavé. Naposledy pri výbuchu bomby v aute v Kyjeve vlani v júli zomrel investigatívny novinár Pavel Seremet.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #vojenská rozviedka #Donbas #proruskí separatisti #teroristický čin #výbuch bomby