Ukrajinci zajali ruského vojaka bojujúceho na Ukrajine. Moskva: Výmysly ukrajinských propagandistov

Ukrajinská armáda zajala v Luhanskej oblasti na východe krajiny ruského vojaka, hoci Moskva stále popiera priame zapojenie do konfliktu medzi ukrajinskými vládnymi silami a separatistami.

28.06.2017 10:08 , aktualizované: 20:37
debata (373)

Oznámila to ruská redakcia BBC s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany a velenie 93. samostatnej mechanizovanej brigády. Ruské ministerstvo obrany a ďalšie úrady sa k tomu doteraz nevyjadrili. Správu BBC o zajatí ruského vojaka prevzali ruské médiá.

Dvadsaťdvaročný Viktor Agejev z Altajského kraja na juhu Sibíri bol podľa svojej matky a priateľov povolaný do ruskej armády, kde slúžil v spojárskom pluku v Rostovskej oblasti. Po skončení povinnej služby tento rok v marci podpísal s armádou kontrakt a bol prevelený do mesta Batajsk pri ukrajinských hraniciach, kde je s posádkou 22. brigády špeciálnych síl ruskej armádnej rozviedky GRU.

Prišiel si zarobiť zabíjaním

Do zajatia sa dostal 24. júna pri dedine Želobok počas potýčky ukrajinských vojakov z 93. brigády s prieskumnou hliadkou zo 4. mechanizovanej brigády luhanských separatistov.

„Viktor k nám prišiel bojovať z Ruska. Prišiel si zarobiť zabíjaním našich chlapcov na východe. Dostal preto guľomet. Moc strieľať nevedel, čo sa našim chlapcom hodilo,“ uviedla ukrajinská televízna reportérka Julija Kyrijenková.

V spomínanej prestrelke bol podľa ukrajinských médií zabitý veliteľ povstaleckej hliadky, ruský dôstojník Alexander Ščerbák z Kirova. Ďalší štyria prieskumníci – ženista, ostreľovač s ruskou puškou vyrobenou v roku 1994 a dvaja guľometníci – sa radšej vzdali, vrátane dvadsaťdvaročného Rusa z Altaja, ktorý mal pri sebe doklady, vrátane vojenských, vydané ruskými úradmi.

„S faxom nepracujeme, internetovú adresu nemáme,“ odmietol situáciu komentovať vojenský komisariát Altajského kraja s tým, že otázky je vhodné zaslať poštou.

Z ruskej armády sa matke nikto neozval

BBC pripomenula, že kontrakty s vojakmi uzatvára ruská armáda na najmenej dva roky, v prípade práporčíka a dôstojníkov na päť rokov. Jeden z Agejevových kamarátov z armády podľa BBC uviedol, že Viktor slúži na Ukrajine, pretože si tak môže slušne zarobiť.

O osud syna si robí starosti jeho matka Svetlana: „Naposledy mi volal 30. mája.“ Nikto z ruskej armády sa s ňou nespojil ani potom, čo syn upadol do zajatia. „Sama som si nikde nepoznamenala číslo telefónu, a tak ani neviem, kam zavolať,“ povedala. O tom, že bojuje na Ukrajine, syn hovoril len nepriamo a sama sa radšej nevypytovala.

V minulosti Moskva po zajatí ruských vojakov na Ukrajine tvrdila, že títo Rusi nemajú s ruskou armádou už nič spoločné a po boku separatistov bojujú ako dobrovoľníci. Avšak ukrajinskú dôstojníčku Nadiju Savčenkovú, odsúdenú v Rusku za údajný podiel na zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny, vymenila za dvoch ruských vojakov, ktorí sa dostali do ukrajinského zajatia, kde boli odsúdení ako „teroristi“.

Kremeľ sa nedávno ohradil proti výroku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý označil Rusko za agresora na Ukrajine, a proti vyjadreniu Bieleho domu, podľa ktorého americké sankcie budú platiť, kým sa Rusko nestiahne z východnej Ukrajiny. „Rusko na území Donbasu nie je, preto takéto výroky považujeme za nevhodné a nesprávne,“ povedal Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina.

Z reakcie Moskvy

„Viktor Agejev nikdy neslúžil v ozbrojených silách ako profesionálny vojak. Podľa dokumentov ministerstva absolvoval základnú vojenskú službu a po nej ho ešte v roku 2016 prepustili do zálohy. Tvrdenie o tom, že pôsobil ako profesionálny vojak v armáde, je výmyslom ukrajinských propagandistov,“ cituje agentúra RIA Novosti zo stanoviska ruského ministerstva obrany. Zároveň v ňom upozorňuje na skutočnosť, podľa ktorej vo vojenskej knižke Agejeva je zaznamenané jeho prepustenie do zálohy v máji 2016.

„V spomínanom doklade by bol záznam aj o prijatí Agejeva do armády ako profesionálneho vojaka, ktorý však ukrajinské spravodajské služby z neznalosti nestihli dopísať. A to je aj dôvod, prečo ukrajinskí propagandisti nezverejnili fotografie ďalších strán vojenskej knižky a opätovne využili diletantov z britskej BBC na šírenie fejkových "odhalení“.

Načasované "odhalenie“

Podľa politológa Jurija Svetova informácia BBC bola načasovaná v súvislosti s nedávnym rokovaním ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s francúzskym lídrom Emmanuelom Macronom, ktorý obvinil Rusko z „agresie“ na Ukrajine.

„Fejky sú dnes v kurze, a tak sa hodil takzvaný dôkaz o údajnej účasti ruskej armády,“ myslí si Svetov. Podľa neho Kyjev dnes robí všetko pre to, aby sa vyhol otázke zlyhania ukrajinskej strany pri plnení dohôd z Minska, týkajúcich sa vyriešenia situácie na juhovýchode Ukrajiny. „Nediskutuje sa o neplnení požiadavky usporiadať voľby v týchto oblastiach (v samozvanej Doneckej a Luhanskej republike), o schválení zákona týkajúceho sa ich osobitného statusu. A pritom v dohodách z Minska je všeličo: stiahnutie ťažkej techniky, zastavenie paľby. Namiesto toho sa diskusia krúti okolo údajne ruskej vojenskej prítomnosti v spomínanej oblasti. A tak namiesto skutočného plnenia úplne konkrétnych záväzkov z Minska zo strany Ukrajiny Kyjev presadzuje pokračovanie tlaku na Rusko,“ uzatvára Svetov.

(ta)
373 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Luhansko #konflikt na Ukrajine