Ukrajinská armáda hlási krvavé boje na východe krajiny

Štyria ukrajinskí vojaci prišli o život, jeden sa dostal do zajatia a sedem utrpelo zranenia v zostrených bojoch s proruskými separatistami v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny.

20.07.2017 22:15
muž, dom, zničený dom, požiar, Doneck, Donbas Foto: ,
Na východe Ukrajiny opäť umierajú vojaci v bojoch so separatistami.
debata (255)

Oznámila to ukrajinská armáda. Rovnaké straty utrpela aj v stredu, keď jedného vojaka zabil nepriateľský ostreľovač a ďalší traja sa stali obeťami výbuchu míny. Ďalší traja vojaci boli zranení.

Armádny hovorca pôvodne ohlásil deväť zabitých vojakov počas 24 hodín, neskôr ale armáda spresnila, že jeden z vojakov sa dostal do zajatia.

Dnešné straty podľa hovorcu Andrija Lysenka padli na vrub nepriateľskému ostreľovaniu obce Krasnohorivka, kde „po štvrtej ráno ruské okupačné vojská spustili silnú paľbu z mínometov a húfnic kalibru 122 milimetrov, tankov a raketometov Grad“. Pokus protivníka o útok sa ale „hustou paľbou podarilo odraziť“.

Separatisti z Donecka naopak obvinili vládne vojská z ostreľovania obcí na povstaleckých územiach, čo si vyžiadalo troch ranených z radov civilistov. „Pri obrane republiky jeden (povstalecký) vojak zahynul,“ uviedol hovorca separatistov Eduard Basurin.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov, Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal približne 10-tisíc mŕtvych. Za tento čas sa podarilo dojednať niekoľko prímerí, žiadne však dlho nevydržalo. Doteraz sa nepodarilo presadiť ani splnenie mierových dohôd z Minska.

255 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #separatisti