Zemetrasenie v Egejskom mori: Dvaja mŕtvi, desiatky zranených, Slováci sú v poriadku

Najmenej dva ľudské životy a viac ako stovku zranených si na gréckom ostrove Kos v Egejskom mori vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v noci na piatok zaznamenali pri grécko-tureckej námornej hranici.

21.07.2017 07:34 , aktualizované: 11:53
debata (3)

Podľa miestnych úradov citovaných agentúrou DPA sú spomínané obete z Turecka a Švédska. Podľa starostu ostrova, ktorého citovala grécka agentúra ANA, otrasy spôsobili aj značné materiálne škody na budovách a prístave v hlavnom meste ostrova. Nemocnica v tureckom letovisku Bodrum ošetrila podľa agentúry Reuters viac ako 70 zranených.

Na ostrove uzavreli ešte v noci miestne letisko. Ráno grécka rozhlasová stanica Radiofono informovala, že letisko začína postupne obnovovať svoju prevádzku.

Zničená kaviareň po zemetrasení na gréckom... Foto: SITA/AP, Sander van Deventer
kos, zemetrasenie, grecko Zničená kaviareň po zemetrasení na gréckom ostrove Kos, ktoré si vyžiadalo dve obete a takmer dve stovky zranených.

„Zvyšok ostrova nemá žiadny problém, jedine hlavné mesto,“ povedal starosta Giorgos Kyritsis.

Počet zranených podľa Giorgosa Halkidiosa z miestnej správy presiahol stovku. „Dvaja či traja sú vo vážnom stave,“ dodal. Zdroje z nemocnice v meste Kos uviedli, že asi 20 ranených má zlomeniny.

Otrasy pocítili ľudia aj na Rhodose. „Trvalo to dlho, okamžite som s deťmi vybehla z hotela,“ povedala novinárom turistka Sylvie Jannotová.

Na záberoch gréckej televízie bolo vidieť múry zosunuté na stolíky pred kaviarňami a reštauráciami.

Záchranári prehľadávajú trosky, či pod nimi nie sú uväznení ľudia, ktorých otrasy zastihli uprostred noci, a pomáha aj armáda. Dvaja mŕtvi prišli o život v prístavnom bare, kde sa zrútil strop, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych zdravotníkov a hasičov.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ neeviduje v súvislosti so zemetrasením žiadnych zranených Slovákov. Ako uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček, všetkých ľudí, ktorí sa zaregistrovali v registračnom formulári, kontaktovali, a sú v poriadku. Rovnako ani nezaznamenali telefonáty Slovákov o pomoc.

Juhozápadné pobrežie Turecka podľa americkej geologickej služby USGS postihlo polhodinu po stredoeurópskej polnoci silné zemetrasenie o sile 6,7 stupňa. Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) vydalo varovanie pred prílivovou vlnou cunami.

EMSC odhadlo silu zemetrasenia sprvu na 6,6 stupňa, neskôr na 6,7 ​​stupňa. Epicentrum situovalo do vzdialenosti 12 kilometrov južne od letoviska Bodrum. Ohnisko otrasov ležalo v hĺbke 10 kilometrov.

Podľa gréckych zdrojov pocítilo záchvevy zeme najmenej 200-tisíc ľudí.

Úrady vydali upozornenie na možnosť cunami. Svedkovia popisujú vysoké vlny, ktoré zrejme poškodili nábrežie. Úrady odporučili vyhnúť sa plážam a uchýliť sa do bezpečia na vyššie položených miestach. V Bodrume poškodili otrasy niekoľko obchodov a zdvihnutie hladiny mora zaznamenali aj na Kose. Turecké úrady varovali verejnosť pred následnými otrasmi.

+6

Podľa miestnych médií popraskali na tureckom pobreží steny niekoľkých budov a boli poškodené lode, ktoré voda vyniesla na pobrežie. Tiež tu turisti aj miestni strávili noc pod holým nebom alebo v automobiloch.

„Než som sa stihol opýtať ‚čo sa to deje?‘, ťahalo to našu loď na pobrežie. Zrazu sme boli na brehu, nikdy som nič podobné nezažil,“ citovala turecká agentúra Dogan kapitána Metina Kestaneciho, ktorý pred zemetrasením spal na svojej lodi.

Otrasy spôsobili podľa EMSC aj malú prílivovú vlnu cunami, a preto na twitteri odporučilo vyhnúť sa plážam a uchýliť sa do bezpečia na vyššie položených miestach. V Bodrume poškodili otrasy niekoľko obchodov a zdvihnutie hladiny mora zaznamenali aj na Kose. Turecké úrady varovali verejnosť pred následnými otrasmi.

Zábery agentúry AP z ulíc gréckeho ostrova Kos.

V oblasti sú zemetrasenia pomerne časté. Minulý mesiac pobrežia na západe Turecka a grécky ostrov Lesbos postihlo zemetrasenie o sile šiestich stupňov, ktoré si na Lesbose vyžiadalo jednu ľudskú obeť, desať zranených a rozsiahle materiálne škody. Jedinou obeťou bola 57 ročná žena, ktorú zavalili trosky jej domu. V prípade Turecka sa otrasy dotkli turistického letoviska Izmir a jeho okolia.

Obe krajiny zažili aj horšie katastrofy. Viac ako 600 ľudí zomrelo na východe Turecka v októbri 2011 pri zemetrasení o sile 7,2 stupňa. V roku 1999 dve mohutné zemetrasenia zabili nad 20-tisíc ľudí na husto obývanom severozápade Turecka. V tom istom roku v Grécku si 143 životov vyžiadalo zemetrasenie o sile 5,9 stupňa, pripomenula agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #zemestrasenie #dovolenkári #Egejské more