Žiadne tajné dohody s Rusmi neboli, tvrdí Kushner

Zať a poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner trvá na tom, že žiadny z jeho kontaktov s Rusmi nebol nevhodný.

24.07.2017 20:06
debata (33)

Povedal to po skončení neverejného zasadania výboru pre tajné služby amerického Senátu, pri ktorom vypovedal. Trump podľa neho prezidentské voľby nevyhral pre údajný zásah Ruska do nich, ale preto, že bol skrátka lepší.

„Všetky moje akcie boli patričné,“ povedal Kushner novinárom. „Neuzatváral som žiadne tajné dohody a neviem o nikom v kampani, kto by tak činil,“ zopakoval manžel Ivanky Trumpovej. Vyhlásil tiež, že sa nemôže dočkať, až sa podelia o všetky informácie, ktoré má, s vyšetrovateľmi, a poznamenal, že sa teší na výpoveď vo výbore pre tajné služby v Snemovni reprezentantov, ktorá ho čaká v utorok.

Donald Trump podľa svojho zaťa ponúkol voličom lepšiu víziu a viedol lepšiu kampaň ako jeho súperka, demokratka Hillary Clintonová, a preto novembrové voľby vyhral. Kushner tak odmietol tvrdenie, že na Trumpovom víťazstve sa podieľali údajné ruské zásahy do hlasovania. Kushner sa podľa amerických médií vlani stretol okrem iného s riaditeľom jednej z veľkých ruských bánk, s vtedajším veľvyslancom Ruska v USA Sergejom Kisljakom a s ruskou právničkou Natáliou Veselnickou. S Kisljakom údajne Kushner dohováral zriadenie tajného komunikačného kanálu s Kremľom. Veselnická, ktorá sa zišla s Kushner a s prezidentovým synom Donaldom Trumpom juniorom, údajne ponúkala kompromitujúce materiály týkajúce sa Clintonovej.

Kushner vo vyhlásení, ktoré zverejnil pred vypočutím v Senáte, všetky svoje stretnutia s Rusmi v čase predvolebnej kampane a počas obdobia preberania moci označil za bezvýznamné, a preto si ich vraj presne nevybavuje.

Vplyv Ruska na americké prezidentské voľby objasňujú celkom štyri kongresové výbory a tiež zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jared Kushner #Donald Trump