Česká turistka dobodaná v egyptskej Hurgade zomrela

Češku zranil predminulý týždeň útočník na pláži spolu s ďalšími ženami. Dve Nemky pri tom zabil.

27.07.2017 11:03 , aktualizované: 12:36
debata (38)

Oznámilo to v spoločnej tlačovej správe české ministerstvo zdravotníctva a zahraničia.

„Z Egypta prišla v noci smutná správa. Naša pacientka skonala,“ uviedol na twitteri minister zdravotníctva Miloslav Ludvík. V tlačovej správe potom české úrady dodali, že egyptskí lekári v noci konštatovali, že žena zomrela.

Ministerstvo zahraničia uviedlo, že do nemocnice v Káhire mieri súdny lekár, ktorý vykoná ohliadku tela a rozhodne, či bude vykonaná pitva v Egypte. Následne začnú českí diplomati v mieste potrebné kroky na repatriáciu tela.

Denník Mladá fronta Dnes (MfD) citoval brata tridsaťšesťročnej ženy, ktorý uviedol, že útočník ju bodol do hrudníka a krku. Celkom utrpela asi šesť rán, z ktorých najvážnejšie bolo bodnutie do chrbta. Muž opísal, že liečba jeho sestry postupovala dobre a cez víkend sa zdalo, že sa čoskoro vráti domov.

Stav pacientky sa prudko zhoršil v pondelok. Do káhirskej nemocnice preto odcestovali aj českí lekári. V stredu ministerstvo zdravotníctva informovalo, že žena je v stave klinickej smrti.

zväčšiť Egypťan, ktorý útočil na pláži v Hurgade po... Foto: Reuters, STRINGER
hurgada, egypt Egypťan, ktorý útočil na pláži v Hurgade po tom, ako ho spacifikovali bezpečnostné zložky.

Jej telo fungovalo len vďaka napojeniu na prístroje a mozog prakticky nebol zásobovaný krvou. U pacientky sa následkom zranenia prejavilo multiorgánové zlyhanie. To podľa odborníkov nie je u vážne zranených osôb neobvyklé.

Príbuzní Češky sa už v stredu vrátili do Českej republiky vojenským špeciálom, ktorý bol pripravený pre prípadnú prepravu zranenej ženy. Zdravotný stav pacientky to však nedovolil.

Česká diplomacia sa na egyptskú stranu obrátila s nótou, v ktorej požaduje urýchlené objasnenie okolností útoku. Odohral sa 14. júla na pláži v letovisku Hurgada. Mladý Egypťan tam zabil dve Nemky a niekoľko ďalších žien dobodal.

Útok podľa českých a nemeckých cestovných kancelárií nemal vplyv na záujem turistov o zájazdy do Egypta. Nemecké cestovné kancelárie nezaznamenali prakticky žiadne rušenie rezervácií na pobyty do Egypta.

Ministerstvá zahraničia oboch krajín odporúčajú turistom smerujúcim do tejto severoafrickej krajiny opatrnosť. Nemecký úrad varuje pred zvýšeným rizikom teroristických útokov a únosov.

České ministerstvo radí turistom, aby pri pobyte mimo hotelové rezorty nevyužívali verejné pláže.

Výber udalostí okolo českej ženy dobodanej v egyptskej Hurgade

14. júla – Podľa agentúr boli v egyptskom letovisku Hurgada pri útoku nožom zavraždené dve zahraničné turistky. Útočník, ktorý bol vzápätí zadržaný, zranil ďalších štyroch ľudí.

  • České ministerstvo zahraničia neskôr uviedlo, že pri útoku v Hurgade bola zranená aj 36-ročná Češka. Oznámilo to s tým, že informáciu potvrdili egyptské úrady a že žena má ľahko poranenú nohu.

15. júla – České ministerstvo zahraničia oznámilo, že zranenú Češku prepravil vrtuľník do káhirskej nemocnice. Žena podľa hovorkyne českej diplomacie Michaely Lagronovej utrpela zranenia na nohe a na chrbte. Podľa upresnených informácií útočník zabil dve Nemky a zranil štyri ďalšie ženy. Bol zadržaný a prevezený na výsluch do Káhiry.

24. júla – České ministerstvo zahraničia (MZV) informovalo, že zdravotný stav zranenej Češky sa prudko zhoršil. Ešte ráno pritom bola podľa MZV žena v dobrom stave a diskutovalo sa o jej prevoze do Českej republiky.

25. júla – Do Káhiry odletel tím českých lekárov s tým, že posúdi, kedy bude možné prepraviť zranenú ženu do ČR.

  • Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že stav ženy je kritický. Podľa riaditeľa pražskej záchrannej služby Petra Koloucha sa traja českí lekári a štyria egyptskí na mieste zhodli, že nemožno pre pacientku robiť viac.

26. júla – MZV informovalo, že žena je v stave klinickej smrti. ČR vyslala na miesto okrem tímu lekárov aj vojenský špeciál. Českí lekári uviedli, že z medicínskeho hľadiska nie je možné očakávať zlepšenie stavu pacientky.

  • Príbuzní ženy sa vrátili do ČR vojenským špeciálom, ktorý bol pripravený pre jej prípadnú prepravu.

27. júla – Minister zdravotníctva Miloslav Ludvík oznámil, že zranená žena v noci zomrela. MZV uviedlo, že do nemocnice v Káhire mieri súdny lekár, ktorý vykoná ohliadku tela a rozhodne, či bude vykonaná pitva v Egypte. Následne začnú českí diplomati na mieste potrebné kroky na repatriáciu tela.

  • Česká diplomacia sa na egyptskú stranu obrátila s nótou, v ktorej požaduje urýchlené objasnenie okolností útoku.
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #turisti #Egypt #Hurgada