Putin: Rusko je zdržanlivé voči USA, ale trpezlivosť má svoje medze

Rusko reaguje na akcie Spojených štátov zdržanlivo, ale v určitej chvíli už nebude možné hrubé konanie ďalej trpieť a bude potrebné odpovedať. Na otázku ohľadom možnej reakcie Moskvy na ďalšie sankcie USA voči Rusku to podľa agentúry TASS povedal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je na návšteve vo Fínsku.

27.07.2017 19:12
debata (285)

Rozhodnutie, aká bude reakcia na tieto sankcie, bude podľa šéfa ruského štátu závisieť od definitívneho textu príslušného amerického zákona. „Ešte sme nevideli konečnú verziu, preto tiež na to nemáme konečný názor. Kedy odpoveď bude, aká bude – to bude závisieť od toho, v akej podobe nakoniec uvidíme tento zákon, ktorý teraz posudzuje (americký) Senát,“ uviedol Putin.

Príslušný návrh zákona o nových sankciách voči Rusku, Iránu a KĽDR schválila takmer jednomyseľne Snemovňa reprezentantov v utorok. V Senáte je však osud tohto normatívneho aktu neistý. Výhrady k nemu má podľa médií aj prezident Donald Trump, ktorý sa ešte nerozhodol, či ho bude vetovať.

Podľa agentúry TASS šéf Kremľa poukázal na to, že Rusko je už dlhšiu dobu najrôznejším spôsobom provokované. Najmä vypovedaním ruských diplomatov zo Spojených štátov, odnímaním diplomatického majetku či zavádzaním nezákonných sankcií.

„Ako viete, správame sa veľmi zdržanlivo, trpezlivo, ale v určitej chvíli budeme musieť odpovedať, nemožno donekonečna trpieť určitú hrubosť voči našej krajine,“ uviedol Putin na tlačovej konferencii usporiadanej po jeho stretnutí s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom. Ruský prezident pri tejto príležitosti podľa agentúry Reuters tiež povedal, že Rusko je pripravené spolupracovať s neutrálnymi krajinami, s ktorými susedí v Baltskom mori, ako je napríklad Fínsko, ktoré nie je členom NATO.

Putin tiež ubezpečoval, že terajšie spoločné námorné vojenské cvičenie Ruska a Číny v Baltskom mori nikoho neohrozuje. Podľa jeho slov vojenská spolupráca Moskvy a Pekingu predstavuje „prvok stability vo svete“.

Spomínané cvičenie sa začalo v utorok, keď z ruskej námornej základne neďaleko poľských hraníc vyplávali ruské a čínske vojenské lode. Súčasťou manévrov je precvičovanie streľby na ciele vo vzduchu a na mori.

285 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #protiruské sankcie