Svetová tlač: Brutálny útok na západný životný štýl

Španielsku sa dlhé roky teroristické útoky vyhýbali, štvrtkový atentát v Barcelone ale národu pripomenul, že sa im nedá úplne predísť.

18.08.2017 11:38 , aktualizované: 14:26
debata (35)

Teroristický útok v Barcelone bol podľa ohlasov svetových médií okrem iného útokom na západný životný štýl. Svetové denníky upozorňujú, že možnosť zabrániť podobných atentátom islamistov na takzvané „mäkké ciele“ je napriek všetkým snahám úradov obmedzená a absolútne bezpečie je ilúziou.

„Tento nový brutálny útok na náš spôsob života musí Európanov ešte viac stmeliť v ich odpore proti tomuto ohavnému vydieraniu, ktorému sú vystavení,“ napísal francúzsky denník Súd-Ouest.

„Nice, Berlín, Londýn, Štokholm, ako to skončí?“ britské časopisy citujú The Times. „Najlepšou odpoveďou, ktorá sa ponúka, je boj s hlbšími príčinami problému – s fanatickým prekrúcaním posolstva islamu, z ktorého sa rodí kult smrti, ktorý nepotrebuje nič iné ako kreditnú kartu, vodičský preukaz a internet, aby sa mu darilo,“ napísal denník.

Absolútna bezpečnosť je ilúzia, píše sa v Belgicku

Podľa belgického De Tijda útok v Barcelone opäť potvrdil, že hrozba terorizmu z Európy nezmizne. „A ciele sú stále mäkšie a je ťažšie ich chrániť,“ dodal. Ako teroristická organizácia islamský štát stráca pôdu, riziko podobného atentátu rastie. „Absolútna bezpečnosť je ilúzia, bez ohľadu na to, čo sa orgány snažia robiť,“ povedal belgický denník. To isté platí pre rakúsky Der Standard, ktorý poukazuje na to, že hocikto môže byť obeťou teroristického ú­toku.

Talianska Corriere della Sera kritizuje teroristov, ktorých imidž vojny zabíja mladých ľudí, ktorí v lete v meste odišli. „Veľký slobodný kontinent ako Európa nesmie akceptovať primitívnu ideológiu, ktorá stráca pôdu,“ povedal denník. „Vyjadrenie solidarity už nie je dosť, potrebujeme konať,“ napísal grécky denník Kathimerini. Rumunský denník Adevarul potom vyzval k väčšiemu zdieľaniu informácií v rámci Európy aj k vytvoreniu spoločnej európskej protiteroristickej jednotky.

„Stačilo! Tí, ktorým sa Európa nepáči, ktorým sa nepáči európska kultúra, miestne zvyky, nech vypadnú! Nech okamžite vypadnú tam, kde môžu odpaľovať, strieľať, nabiehať dodávkami a bodať nožmi,“ napísal v reakcii na atentát v Barcelone konzervatívny maďarský denník Magyar IDOK.

Predísť všetkým útokom je nemožné

Španielsko nezažilo závažný teroristický útok od kviprelievania vo vlakoch, kde v roku 2004 zomrelo takmer 200 ľudí. Denník súdi, že to bolo čiastočne vďaka efektívnej práci polície a tajných služieb, ktoré však ani pri najlepšej snahe nemôžu predísť všetkým útokom podobného typu.

Ľudia by teraz nemali strácať dôveru v úrady, ktoré ešte musia zlepšiť koordináciu a výmenu informácií, aby minimalizovali riziko ďalších útokov, dodáva El País.

Ranení ľudia po útoku v španielskej Barcelone... Foto: SITA/AP, Oriol Duran
Barcelona, útok Ranení ľudia po útoku v španielskej Barcelone 17. augusta 2017.

Nezávislosť dôležitejšia ako bezpečnosť

List El Mundo upozorňuje, že podľa španielskych expertov je Katalánsko regiónom, kde sa odohráva radikalizácia džihádistov rýchlejšie ako v iných oblastiach krajiny. Z časti za tým stojí fakt, že tam žije viac moslimov a miestne mešity nie sú pod dohľadom úradov.

K tomu výrazne prispievajú miestni politici, ktorí sa starajú viac o nezávislosť od Španielska ako o bezpečnostné otázky.

„Nesmieme zabúdať, že podľa odborníkov je Barcelona spolu s Ceutou, Melillou (španielske enklávy v severnej Afrike, pozn. red.) a Madridom jedným z miest, kde majú radikálni Salafisti najviac nasledovníkov, a to zo Španielska aj zo zahraničia,“ napísal El Mundo.

Kroky na ochranu chodcov nepodnikli

Katalánsky denník La Vanguardia sa pozastavuje nad tým, že barcelonske úrady po útokoch v Nice, Berlíne či Londýne nepodnikli jednoduché opatrenia, ktoré by mohli ochrániť chodcov na rušnej pešej zóne, kde útočník autom zabil 13 ľudí.

„Vzhľadom na riziko útoku automobilom, ktoré bolo po atentátoch v ďalších európskych mestách, je v Barcelone evidentné, že je ťažké pochopiť, prečo (promenáda) La Rambla ako hlavná turistická lokalita v meste nebola chránená stĺpikmi či betónovými blokmi, ktoré by zabránili autám vojsť do stredu pešej Zóny,“ napísal denník v piatkovom vydaní.

Ostane Španielsko otvorenou krajinou?

Väčšina denníkov sa zhoduje, že napriek bolesti, ktorú útok v krajine spôsobil, by Španielsko malo zostať otvorenou krajinou a zároveň byť stále aktívne v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát, ktorá sa k útoku prihlásila.

„Musíme odkázať ešte hlasnejšie než predtým tým vrahom a ľuďom, ktorí ich podporujú, že nedosiahnu svoje, že sa neohneme, že oplačeme svojich mŕtvych, aby sme následne pokračovali po boku spojencov v boji proti teroristom,“ napísal v komentári denník La Razón.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Španielsko #barcelona #teroristický útok #útok v Barcelone