Slovenku v Barcelone zachránila šťastná náhoda

Stačilo päť minút, a všetko mohlo byť inak. Slovenka Zuzana Frešo len šťastnou náhodou unikla teroristickému útoku na barcelonskej ulici Las Ramblas vo štvrtok podvečer.

18.08.2017 17:27
Barcelona, útok Foto:
Ľudia v uliciach španielskej Barcelony po teroristickom útoku 17. augusta 2017.
debata (47)

V metropole je na mesiac v medzinárodnej škole varenia známeho kuchára Mathewa Kenneyho zameranej na prípravu rastlinnej stravy. Zuzana totiž podniká aj sa vzdeláva v oblasti raw varenia.

Do odchodu jej chýba už len týždeň. Aj preto sa rozhodla štvrtok využiť na nákup darčekov pre blízkych, ktorý doteraz odkladala. Škola, do ktorej chodí, je len päť minút pešo od Las Ramblas. Tak nakupovala práve tam. Chcela kúpiť aj kaviár v ruskom obchodíku, ktorý je kúsok od nešťastnej ulice. Keď kaviár kúpila, pomalým tempom ešte prechádzala obchodíky na Las Ramblas. „Bolo mi veľmi treba na toaletu, tak som sa rozhodla, že sa vrátim do svojho apartmánu, ktorý je len 15 minút odtiaľ,“ hovorí Zuzana.

Cestou si ešte neplánovane nakúpila potraviny na večeru, hoci pôvodne plánovala ísť na nákup až neskôr. Prišla do apartmánu, osprchovala sa a uvarila si večeru. V tom jej začali volať a písať spolužiaci zo školy varenia, či je v poriadku. Tak sa dozvedala o útoku. Následne sa to začalo. „Všade bolo počuť vrtuľníky, húkačky a sirény. Stačilo naozaj päť minút a zostanem tam,“ hovorí Zuzana. Večer tak strávila obavami sama v apartmáne. Pozerala správy a skúšala si prekladať titulky.

Niektorí jej spolužiaci prišli domov až o polnoci, keďže nemohli pre policajné zátarasy odísť. Mnohí išli domov okľukou cez malé uličky. Všetky obchody a reštaurácie museli zavrieť. Všade bola panika, krik, plač a hluk. Ľudia sa snažili schovať, kam sa dalo.

Úplne iné ráno

Ráno sa zobudila do úplne inej Barcelony. „Školu nám zrušili, metro nepremáva, železničná stanica je zavretá,“ hovorí Zuzana. Zrušili aj festival v mestskej časti Gracia, ktorý sa začal ešte v utorok a mal trvať až do pondelka. Práve naň sa chystala v piatok so spolužiakmi zo školy.

Napriek obavám sa rozhodla, že strachu nepodľahne a vyberie sa von. Do tých častí mesta, ktoré nie sú uzatvorené. Domácim aj turistom sa totiž odporúča, aby zostali mimo centra mesta, kde ozbrojená polícia stále naháňa útočníkov. „Dala som si banánové tričko, kašlem na strach a idem von,“ hovorí. Okolo piatkového obeda už život na ulici Las Ramblas pokračoval ďalej ako v takmer bežný deň. Ulicu otvorili pre peších. „Polícia aj médiá odporúčali obmedziť presuny len na to najnutnejšie,“ hovorí Slovenka Zuzana Čapková Turčanová, ktorá vlastní a riadi kateringovú agentúru a žije v Barcelone už 28 rokov. Sama býva síce v centre, no ďalej od miesta útoku. Medzi jej priateľmi sú však aj takí, čo boli priamo na mieste útoku.

Autá či mestská doprava však cez miesto útokov naďalej nepremávajú. Zatvorené sú tiež tamojšie stanice metra. Dočasne zostala ulica Las Ramblas aj bez svojich povestných stánkov. „Majiteľov pustili k nim na tom 550-metrovom úseku, len aby si ich pozatvárali,“ hovorí Čapková Turčanová. Zatiaľ sa nevie dokedy. Jedného z útočníkov totiž stále hľadajú, dodala.

Štvrtý stupeň ohrozenia z piatich

Do Španielska chodia ľudia nielen na dovolenku k moru. Lákajú ich aj metropoly ako Barcelona či Madrid, kam cestujú nielen na víkendové poznávacie výlety, ale aj za štúdiom. A nejde pritom len o jazykové kurzy. Študentov láka aj známa Ekonomická univerzita v Barcelone či Inštitút medzinárodných štúdií. Väčší výber univerzít však ponúka Madrid. Hoci Slováci tu študujú minimálne. Väčšina z necelých 40-tisíc študentov v zahraničí mieri skôr na školy do susedného Rakúska a Česka.

Španielsko sa len posledné roky začalo spamätávať z hospodárskej krízy, ktorá ekonomickú aktivitu v krajine stiahla takmer na nulu. V pokrízových rokoch bola bez práce takmer štvrtina ľudí. Najviac to pocítili mladí ľudia do 30 rokov. A to nielen na platoch, ale aj na nedostatku pracovných miest.

Krajina je zaradená do štvrtého stupňa rizika teroristického útoku z piatich, upozorňuje bezpečnostná analytička Monika Masariková. „Je to porovnateľné s rizikom aj v ďalších turisticky atraktívnych krajinách, kde sa združuje veľký počet osôb,“ hovorí. Naopak, Slovensko je od mája tohto roku v prvom stupni. Teroristi podľa Masarikovej nepoznajú hranice a voľný pohyb osôb v Európe hrá v ich prospech. Riziko je tak v súčasnosti už takmer všade.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #útok v Barcelone