Ukrajina sa ohradila proti Putinovej ceste na Krym

Ukrajinské ministerstvo zahraničia sa protestnou nótou ohradilo proti ceste ruského prezidenta Vladimira Putina na Krym. Informovala o tom agentúra TASS.

19.08.2017 08:10
debata (468)

„Ukrajinská strana považuje túto návštevu aj ďalšie takzvané návštevy ruských predstaviteľov trvalo okupovanej Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopol za vážne porušenie štátnej suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny,“ píše sa v ukrajinskej nóte.

Ruský prezident v Sevastopole okrem iného navštívil objekt novej školy pre 1 000 žiakov, prezrel si expozíciu venovanú zaniknutému antickému mestu Chersonesos a v pamätníku 35. batérie uctil obrancu Sevastopolu v druhej svetovej vojne.

Putin Krym navštevuje zhruba raz ročne od anexie tohto územia Ruskom, vlani bol na Kryme dokonca dvakrát. V auguste prišiel po nepokojoch v Simferopole. V októbri sa v krymskej Jalte zúčastnil regionálneho fóra Všeruskej ľudovej fronty, čo je celoštátne združenie riadené hlavnou vládnou stranou Jednotné Rusko. Už v tej dobe sa Ukrajina postavila proti jeho ceste.

Ruskí predstavitelia už mnohokrát zopakovali, že Krym je ruským územím a že o tom nemienia debatovať, napísala agentúra TASS.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov v marci 2014 po referende. Začlenenie Krymu do Ruskej federácie neuznala veľká väčšina štátov.

468 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Krym