KĽDR pohrozila neľútostnou odplatou USA a Južnej Kórei

Severná Kórea pohrozila "neľútostnou odplatou" za americko-juhokórejské vojenské cvičenia, ktoré Soul a Washington začali v pondelok. Velitelia americkej armády ale odmietli výzvy, podľa ktorých by mali manévre organizované každoročne obmedziť.

22.08.2017 15:25
kim, korea Foto:
Líder KĽDR Kim Čong-un počas porady so svojimi generálmi.
debata (27)

Počítačovo simulovaného vojenského cvičenia sa zúčastňuje 17 500 amerických a 50 000 juhokó­rejských vojakov, manévre potrvajú do 31. augusta. KĽDR na tieto cvičenia, ktoré považuje za nácvik k invázii, každé leto reaguje vyhrážkami a niekedy aj novými zbrojnými testami.

Ako uviedla agentúra AP, v Spojených štátoch aj v Južnej Kórei v poslednej dobe zazneli hlasy, ktoré vyzývali k tomu, aby manévre neboli také rozsiahle alebo aby boli odložené.

Velitelia americkej armády, vrátane veliteľa amerických síl v Pacifiku admirála Harryho Harrisa, to ale odmietli. Podľa nich sú manévre kľúčové pre spojencov, aby boli pripravení čeliť neskrývaným hrozbám zo strany Severnej Kórey.

Veliteľ amerických síl v Južnej Kórei Vincent Brooks vyhlásil, že spojenci by mali pokračovať v manévroch, kým k tomu budú mať dôvod.

KĽDR Spojené štáty obvinila, že pri vojenskom cvičení používajú bližšie nešpecifikované „smrtiace“ zbrane a že nacvičujú atentát na vodcu Severnej Kórey Kim Čong-una.

„Nikto nemôže zaručiť, že tieto početné sily nezačnú skutočnú vojnovú akciu v tomto čase, keď vojenské napätie na Kórejskom polostrove dosiahlo extrémnu intenzitu,“ píše sa vo vyhlásení severokórejskej vlá­dy.

Severokórejský diplomat Ju Jong-čchol na konferencii o odzbrojení organizovanej pod záštitou OSN vyhlásil, že KĽDR nemieni o svojom jadrovom arzenáli vyjednávať. „Opatrenia prijaté Severnou Kóreou posilniť svoj jadrový arzenál a vyvíjať medzikontinentálne rakety je opodstatneným a legitímnym prostriedkom sebaobrany tvárou v tvár súčasným očividným hrozbám,“ uviedol.

„Kým bude americká nepriateľská politika a jadrová hrozba ostatnými akceptovaná, KĽDR nebude o svojich obranných jadrových prostriedkoch rokovať,“ dodal.

Severokórejský vyslanec sa tak vyjadril po tom, čo americký diplomat Robert Wood na konferencii vyhlásil, že prioritou prezidenta Donalda Trumpa je chrániť USA a ich spojencov proti rastúcej hrozbe zo strany KĽDR.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #konflikt #Južná Kórea #vojenské cvičenia