Pri útoku na Sinaji prišlo o život 18 policajtov

Pri útoku na policajný konvoj na severe Sinajského polostrova prišlo o život 18 egyptských policajtov a ďalších sedem osôb sa zranilo. Obvinili teroristickú organizáciu tzv. Islamský štát (IS). Ide o jeden z najtragickejších tohtoročných útokov na egyptské bezpečnostné zložky na Sinaji.

11.09.2017 16:24
debata (1)

Radikáli z IS na ceste asi 30 kilometrov západne od severovýchodného mesta Ariš umiestnili niekoľko náloží. Ich výbuch zasiahol štyri obrnené policajné vozidlá a ďalšie vozidlo bezpečnostných zložiek. Strelci potom začali strieľať na policajný konvoj z guľometov.

Islamský štát sa k útoku prihlásil prostredníctvom svojej propagačnej agentúry Amak. Zrejme ide o najtragickejší útok na egyptské bezpečnostné zložky na Sinaji od júla, keď pri atentáte radikálov pri hraničnom prechode medzi Egyptom a Pásmom Gazy zahynulo 23 vojakov. Tento útok si vyžiadal najväčší počet životov za posledné dva roky.

Islamisti, ktorých cieľom je zvrhnutie vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího, znásobili útoky na Sinajskom polostrove v roku 2013 po zvrhnutí vtedajšieho prezidenta Muhammada Mursího. Ten bol do funkcie zvolený ako reprezentant islamistického Moslimského bratstva. Armáda po Mursího svrhnutí túto organizáciu zaradila medzi teroristické skupiny.

Egyptské úrady pripisujú zodpovednosť za zabitie stoviek policajtov a vojakov na Sinajskom polostrove teroristickej organizácii Sinajská provincia, ktorej členovia v novembri 2014 prisahali vernosť vodcovi IS Abú Bakrovi Bagdádímu.

V nedeľu zabila egyptská polícia 10 radikálov pri razii v dvoch apartmánoch v Káhire. Podľa egyptského ministerstva vnútra to boli teroristi zo severného Sinaja, ktorí plánovali útoky v Káhire a Gíze.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Egypt #policajti #Islamský štát #útok na policajtov