Nórska premiérka Solbergová sa vyhlásila za víťazku volieb

Doterajšia nórska premiérka Erna Solbergová sa vyhlásila víťazkou pondelňajších parlamentných volieb v Nórsku. Po sčítaní 95 percent hlasov získal jej stredopravý blok 89 miest v 169-člennom parlamente. Vodca opozičnej strany pracujúcich Jonas Gahr Störe uznal porážku, uviedli v utorok norské médiá.

12.09.2017 13:15
Erna Solbergová Foto: ,
Strana nórskej premiérky Erny Solbergovej zvíťazila v nórskych parlamentných voľbách.
debata

Šéfka konzervatívnej strany Höyre Solbergová sa v predvolebnej kampani prezentovala ako záruka pokračujúceho ekonomického rastu, labouristický vodcu Store sľuboval, že posilní sociálny štát, ale za cenu opätovného zvýšenia daní, ktoré konzervatívna vláda znižovala.

Solbergová, ktorá sa so svojimi prívržencami prirovnáva k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, zaznamenala pre stranu historické víťazstvo; od roku 1985 sa žiadnej konzervatívnej vláde v ropnej veľmoci Nórsko nepodarilo obhájiť svoj mandát.

„Naše riešenia problémov fungovali, vytvorili sme pracovné miesta,“ povedala Solbergová krátko po polnoci svojim podporovateľom v Osle. „Máme však ďalšie výzvy … Výnosy z ropy sa budú znižovať, všetci musíme konať zodpovedne,“ dodala.

Konzervatívna strana Höyre na čele so „železnou Erno“, ako býva Solbergová prezývaná, tvorila od roku 2013 menšinovú vládu spoločne s populistickou, protiimigračnou Stranou pokroku za podpory Kresťanskej ľudovej strany a Liberálnej strany Venstre.

„Je to obrovské sklamanie,“ uviedol vodca Robotníckej strany Store, ktorý priznal porážku vo voľbách pre svoju stranu, ktorá bola počas posledného storočia dominantnou silou nórskej politiky. Odstúpenie šéf strany zatiaľ odmietol.

Pred dvoma rokmi, keď Nórsko čelilo prudkým poklesom cien ropy, kvôli ktorému prišlo o prácu v krajine 50.000 ľudí, kraľovala Robotnícka strana prieskumom verejnej mienky s podporou 40 percent voličov. Tento trend sa zmenil, keď sa vláde Solbergovej podarilo oživiť ekonomický rast vďaka znižovaniu daní a čerpaniu z nórskeho fondu bohatstva, kam krajina už niekoľko rokov hromadí ropné zisky a ktorého objem dosahuje takmer bilióna dolárov.

Pre Robotnícku stranu ide o debakel

Z pondelňajších volieb síce Robotnícka strana vyšla ako najsilnejšia jednotlivá politická formácia, získala ale iba 27,4 percenta hlasov, čo je podľa denníka Aftenposten druhý najhorší výsledok strany od druhej svetovej vojny. Nórske médiá píšu o debakle.

Dokonca aj pre víťazaku Solbergovú nebude situácia jednoduchá. Jej strana stratila oproti minulým voľbám v Storting tri miesta, takže bude ešte viac závislá na podpore menších strán stredopravého bloku a jej vláda by mohla byť menej stabilná. Kresťanská ľudová strana a Liberálna strana Venstre sa navyše výrazne nezhodujú v názoroch s protiimigračnou Stranou pokroku, predovšetkým v otázke prisťahovaleckej politiky a budúcnosti ťažby ropy.

Šéf kresťanských demokratov už Solbergovú varoval, že jeho strana nebude automaticky podporovať žiadne vládne rozhodnutie. Ako Kresťanská ľudová strana, tak Liberálna strana Venstre sa v predvolebnej kampani vyslovili pre prísne obmedzenie prieskumov nových nálezísk ropy a zemného plynu okolo malebného súostrovia Lofoty a Vesteraaly a v ďalších arktických oblastiach.

Naopak, skupina Progress podporuje rozšírenie ťažby ropy v Arktíde a väčšie výdavky na energetické zisky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #parlamentné voľby #Erna Solbergová