Zomrel Rus, ktorý zrejme zabránil jadrovej vojne medzi USA a Sovietskym zväzom

Stanislav Petrov, bývalý plukovník sovietskej armády, zomrel vo veku 77 rokov.

19.09.2017 08:58
debata (28)

Hoci Petrov zomrel v máji, jeho rodina informovala o úmrtí iba v posledných dňoch, uviedla dnes spravodajská televízia BBC.

Plukovník Petrov, ktorý slúžil v roku 1983 pri počítači, ktorý prijímal správy od sovietskych satelitov sledujúcich americké raketové základne, si všimol na obrazovke hlásenie o jadrovom útoku na najvýznamnejšie mestá ZSSR.

Správu však označil za falošný poplach a neoznámil ho nadriadeným ako útok. O jeho rozhodnutí sa začalo hovoriť až o niekoľko rokov neskôr a diskutovalo sa o ňom v súvislosti s tým, že zrejme zabránil jadrovej vojne medzi ZSSR a USA.

V rozhovore s BBC v roku 2013 Petrov povedal, že si nie je istý, či v tom čase došlo k falošnému poplachu. Ak by v tomto prípade nemal pravdu, ZSSR by za niekoľko minút od varovania zasiahol prvý jadrový výbuch.

Vo vyšetrovaní sa však Petrovova domnienka potvrdila s tým, že počítačový program pre pozorovacie satelity bol chybný. Navyše riadne fungovanie satelitov bolo nepriaznivo ovplyvnené mimoriadne silným slnečným žiarením.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #úmrtie #ZSSR #Sovietsky zväz #jadrová vojna #Stanislav Petrov