Po KĽDR provokuje aj Irán. Teherán vyskúšal novú balistickú strelu

Irán úspešne otestoval novú balistickú strelu typu Choramšár, ktorá môže niesť niekoľko typov hlavíc.

23.09.2017 09:57 , aktualizované: 20:21
debata (100)

Podľa správy štátnej televízie strela preletela 2000 kilometrov a môže niesť niekoľko typov hlavíc.

Informácie o skúške rakety prišli v čase veľmi napätých vzťahov medzi Iránom a Spojenými štátmi.

Irán v piatok uviedol, že má v úmysle pokračovať v balistickom programe a posilniť svoje vojenské schopnosti napriek tlaku Spojených štátov. Iránsky prezident Hasan Rúhání o tom uistil počas vojenskej prehliadke v Teheráne.

Iránsky prezident Hasan Rúhání (druhý zprava)... Foto: SITA/AP, Ebrahim Noroozi
Hasan Rúhání, iran Iránsky prezident Hasan Rúhání (druhý zprava) počas vojenskej prehliadky v Teheráne.

„Posilníme našu obranu a vojenské spôsobilosti … nech už sa vám to bude páčiť, alebo nie,“ povedal Rúhání, ktorý tak podľa agentúry AP narážal na prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Ukážka sily USA v KĽDR

V medzinárodnom vzdušnom priestore pri východnom pobreží KĽDR preleteli americké strategické bombardéry doprevádzané bojovými stíhačkami. Oznámilo to americké ministerstvo obrany. Jeho hovorkyňa uviedla, že cieľom operácie bolo preukázať rozsah vojenských kapacít dostupných pre prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa hovorkyne Pentagonu Dany Whiteovej išlo o najsevernejší let americkej stíhačky alebo bombardéra v demilitarizovanej zóne pri severokórejskom pobreží v 21. storočí. „Zdôrazňuje to, ako vážne berieme bezohľadné správanie (KĽDR),“ povedala Whiteová, s odkazom na severokórejský jadrový a raketový program.

Trump: Najhoršia dohoda, aká bola kedy podpísaná

V prejave Trump označil Irán za „skorumpovanú diktatúru“, ktorá sa z prosperujúceho štátu premenila na hospodársky rozvrátenú oblasť, ktorej hlavným vývozným prvkom je násilie. Režim v Iráne je vražedný a destabilizuje svet, dodal Trump.

Americký prezident Donald Trump vo svojej predvolebnej kampani napádal dohodu podpísanú Iránom v roku 2015 s USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom.

Irán sa zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie ekonomických sankcií. Trump nazval túto dohodu za najhoršiú podpísanú vôbec a pohrozil, že ju nechá zrušiť. V utorok na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov tento názor zásadne zopakoval.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Hasan Rúhání #Teherán #balistická raketa #raketový test #test rakety #Choramšár