Z KĽDR hlásia zemetrasenie, o výbuch bomby zrejme napokon nešlo

V Severnej Kórei zaznamenali zemetrasenie o sile 3,4 stupňa s vypuknutím na zemskom povrchu, ktoré nie je ďaleko od miesta, kde KĽDR vykonáva jadrové testy.

23.09.2017 14:03 , aktualizované: 20:50
debata (35)

Informovali o tom orgány susediacich krajín. Čínska geologická služba uviedla, že zrejme išlo o dôsledky explózie, ale juhokórejská meteorologická agentúra v prvotných odhadoch otrasy označila za zrejmý dôsledok tektonickej činnosti.

Medzinárodná agentúra monitorovacia jadrovú aktivitu CTBTO upozornila, že išlo o slabšie otrasy ako pri minulých jadrových testoch. CTBTO ďalej uviedla, že otrasy boli pravdepodobne výsledkom jadrového testu, ktorý urobil Pchjongjang 3. septembra.

Pchjongjang vo štvrtok vyhlásil, že ešte len pripravuje najsilnejší test vodíkovej bomby. CTBTO dodala, že k zemetraseniu došlo približne 50 kilometrov od miesta, kde severokórejský režim zvyčajne vykonáva testy.

Podľa nemenovaného pracovníka juhokórejského meteorologického úradu, ktorého citovala agentúra Jonhap, nebola nameraná žiadna „akustická vlna, ktorá sa zvyčajne zaznamenáva v prípade otrasov spôsobených ľudskou činnosťou“. „Preto posledné otrasy (v KĽDR) radíme v súčasnosti do kategórie prirodzených zemetrasení,“ citoval ho Reuters.

Doteraz posledný jadrový test vykonal severokórejský režim 3. septembra a krajina sa po ňom otriasla silou až 6,3 stupňa.

Bezpečnostná rada OSN reagovala v nadväznosti na iniciatívu USA a minulý týždeň prijala sankcie obmedzujúce dovoz ropy do KĽDR a vývoz textilu.

Severokórejský minister zahraničia potom uprostred ostrých slovných výmen medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a diktátorom Kim Čong-unom vyhlásil, že jednou z reakcií KĽDR by mohol byť doteraz najsilnejší test vodíkovej bomby v Pacifiku.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Čína #KĽDR #Severná Kórea