Nudná nemecká politika? Pripravte sa na prekvapenie

Z nebezpečného prášku bola jedlá sóda. Viacerí nemeckí politici alebo ich rodinní príslušníci dostali obálky s bielou látkou.

23.09.2017 16:00
debata (21)

Už v nedeľu sa v krajine konajú parlamentné voľby a po niekoľkých teroristických útokoch v posledných rokoch vládnu pred hlasovaním prísne bezpečnostné opatrenia. Tentoraz však išlo o planý poplach. Hoci je jasné, že narušenie volieb by mohlo byť cieľom rôznych extrémistických skupín.

Bola to pomerne nudná predvolebná kampaň. Ale tá len zastierala viaceré zaujímavé a dôležité veci, s ktorými sa krajina musí vyrovnať.
Emily Mansfieldová z analyticko-konzultačnej organizácie Economist Intelligence Unit

Podľa polície jedna obálka prišla aj do domu kancelárky Angely Merkelovej. Bola adresovaná Joachimovi Sauerovi, manželovi pravicovej političky. Podobnú zásielku dostali aj šéf bavorskej CSU Horst Seehofer, Gregor Gysi z radikálnej Ľavice, volebná líderka Zelených Katrin Göringová-Eckardtová a aj poslanec tejto strany Christian Ströbele.

Kto obálky poslal, úrady vyšetrujú. Listy vraj boli napísané zlou arabčinou a hlásili sa k nejakej salafistickej skupine.

Neškodné odkazy

V predvečer volieb tak Nemecko do istej miery vzrušila aj správa o údajnom nebezpečnom prášku. Veď v kampani dostávali voliči skôr neškodné odkazy. Pred hlasovaním je takmer isté, že Merkelová sa po štvrtý raz stane kancelárkou. Podľa nemeckého politológa Kaia Arzheimera, ktorý skúma volebné nálady, by konzervatívci z CDU/CSU mohli dostať od 34 do 37 percent hlasov. Druhá SPD sa pohybuje na úrovni 21 až 23 percent.

Hlavný boj tak zúri o tretie miesto. Na to sú až štyria úplne rozliční kandidáti. Od krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), cez liberálov (FDP) a ekologických Zelených až po radikálnu Ľavicu. Z Arzheimerovho modelu vyplýva, že podpora pre tieto strany sa pohybuje od sedem do dvanásť percent. Najväčšiu šancu získať tretie miesto vo voľbách má AfD, najmenšiu Zelení.

Takže síce zaujímavé, ale na prvý pohľad nič prevratné. Merkelová zostane podľa všetkého hegemónom nemeckej politickej scény. A boj o tretie miesto je hlavnou správou médií už týždne. Je teda nemecká politika nudná? Skôr je pod povrchom oveľa nevyspytateľnejšia, ako sa môže niekedy javiť.

Volebné bilbordy kancelárky Angely Merkelovej a... Foto: Reuters, Fabrizio Bensch
merkel, Lindnera, nemecko, bilboard Volebné bilbordy kancelárky Angely Merkelovej a lídra liberálnej FDP Christiana Lindnera.

"Nie, nie je nudná,“ uviedol pre Pravdu Arzheimer. "Zdá sa, že výsledok volieb v podobe víťazstva Merkelovej je takmer neodvrátiteľný. Mnohé sa však aj mení. Vyzerá to tak, že v parlamente budeme mať šesť strán. Dokonca sedem, ak rátame samostatne bavorskú CSU,“ pripomenul Arzheimer.

Z toho všetkého bude náročné poskladať funkčnú koalíciu. Najjednoduchším riešením po voľbách by bolo pokračovanie spojenectva CDU/CSU so sociálnymi demokratmi. Tí v kampani stavili na lídra Martina Schulza, ktorý však, aspoň podľa prieskumov, nenaplnil ich očakávania. SPD sa preto skôr asi bude snažiť zostať v opozícii.

Pravdepodobnejší je tak scenár, že Merkelová sa pokúsi vytvoriť vládu s liberálmi alebo so Zelenými, respektíve s oboma stranami. V každom prípade budú koaličné rokovania po voľbách dlhé. Ekonomika však funguje, nezamestnanosť je nízka, migračná kríza už nekraľuje titulným stranám novín. Merkelová ukázala, že sa vie postaviť komukoľvek z mocných tohto sveta. Vladimirovi Putinovi, Recepovi Tayyipovi Erdoganovi aj Donaldovi Trumpovi.

Výzvy budúcnosti

"Nemci jednoducho nechcú počuť príliš veľa o problémoch, ktoré nás v súčasnosti trápia, a o tom, ako ich riešiť. Nechcú na seba príliš upozorňovať a radi by len žili svoj dobrý život, čo je aj jeden z volebných sloganov Merkelovej CDU. Nemci venujú pozornosť len sebe, lebo sa majú tak skvele. Im patrí najväčšia, najbohatšia a najvplyvnejšia krajina v Európe. A medzi kľúčovými štátmi kontinentu je Nemecko politicky najstabilnejšie,“ napísala pred niekoľkými dňami pre denník Guardian komentátorka zahraničnopoli­tických vzťahov Natalie Nougayrèdeová.

Volebné preferencie

Strana Preferencie
CDU/CSU 36%
SPD 21,5%
AfD 11%
FDP 10%
Ľavica 8,5%
Zelení 8%

Prieskum FWP s 1 725 recipientmi z 20. a 21. septembra

"Politika v Nemecku bola v posledných rokoch pomerne jednotvárna. Akoby Merkelová mal byť kancelárkou navždy. Pripomínalo to roky Helmuta Kohla. Odkladali sa dôležité rozhodnutia, lebo veď veci fungujú,“ uviedol pre Pravdu nemecký politológ Christian Schweiger z univerzity v Chemnitzi.

"Ukázalo sa to aj v predvolebnej kampani. Neboli v nej kontroverzie a snaha nájsť jasnú alternatívu. Preto ani nezaujali širokú verejnosť. Najlepším dôkazom toho bola nevýrazná televízna debata medzi Merkelovou a Schulzom. Bol to najmä priateľský rozhovor, a nie diskusia o budúcnosti krajiny,“ vyhlásil Scheweiger.

Nie, nemecká politika vôbec nie je nudná. A každý, kto verí, že to tak je, v nedeľu večer zistí opak.
Thorsten Benner, riaditeľ berlínskeho Inštitútu pre globálnu politiku

Merkelová však v žiadnom prípade nepredstavuje akýsi koniec dejín. "Bola to pomerne nudná predvolebná kampaň. Ale tá len zastierala viaceré zaujímavé a dôležité veci, s ktorými sa krajina musí vyrovnať. Hlavným problémom je, že Nemecko nemôže zostať rovnaké, hoci si presne to momentálne voliči veľmi želajú,“ reagovala pre Pravdu Emily Mansfieldová z analyticko-konzultačnej organizácie Economist Intelligence Unit.

"Odpovede potrebujú veľké témy ako prichádzajúca vlna digitalizácie v priemysle, neutešený demografický vývoj, zlepšenie kapacity Európy, čo sa týka boja s teroristickými hrozbami, a ako integrovať veľký počet utečencov. Nič z toho nie je dostatočne vyriešené,“ pripomenula odborníčka na Nemecko, podľa ktorej je až neuveriteľné, že otázkou migrácie sa zaoberala len krajne pravicová AfD.

"Nie, nemecká politika vôbec nie je nudná. A každý, kto verí, že to tak je, v nedeľu večer zistí opak,“ tvrdí Thorsten Benner, riaditeľ berlínskeho Inštitútu pre globálnu politiku. "Sme na začiatku vytvorenia nového systému. V parlamente bude viac strán ako v minulosti vrátane krajnej pravice. AfD má extrémistické názory. Otrasie to diskusnou kultúrou v nemeckom parlamente. Zároveň sa zradikalizuje debata o migrácii, úlohe islamu a poučeniach z nacistickej minulosti. A berúc do úvahy, že AfD pravdepodobne dostane viac ako 15 percent hlasov na východe Nemecka, mali by sme mať starosti o to, ako hlboko je v skutočnosti zakorenená liberálna demokracia,“ vyhlásil pre Pravdu Benner.

Angela Merkelová

  • Nemeckú vládu riadi už dvanásť rokov, kancelárkou je nepretržite od novembra 2005. Ešte o päť rokov dlhšie stojí na čele Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU).
Nemecká kancelárka Angela Merkelová svoje... Foto: SITA, Sebastian Kahnert
merkelová, angela merkelová, merkel, Nemecká kancelárka Angela Merkelová svoje rozhodnutie otvoriť dvere migrantom neľutuje.
  • Jej meno sa v krajine spája s obdobím blahobytu a stability. V rámci členských štátov EÚ je považovaná za najvýznamnejšiu političku, preto sa o nej hovorí ako o najmocnejšej žene Európy. Má povesť líderky, ktorá vie nájsť kompromis aj v zdanlivo neriešiteľných sporoch, čo medzi mnohými voličmi zanechalo dobrý ohlas.
  • Ešte v lete 2015 bola obľúbená u 67 percent Nemcov, ale otvorené náručie pred migračnou vlnou viedlo k tomu, že jej popularita následne klesla približne o 20 percent. Neskôr si získala časť stratenej dôvery.
  • Na rebríčku konzervatívnej strany postupne stúpala tak, že sa v roku 1998 vyšvihla do funkcie generálnej tajomníčky. O dva roky ju zvolili za šéfku CDU napriek tomu, že nemá ani ekonomické, ani právnické vzdelanie (doktorát získala z fyziky).
  • V roku 2002 ešte nekandidovala za kancelárku, pretože musela prenechať úlohu volebného lídra Edmundovi Stoiberovi, ktorý viedol sesterskú Kresťanskosociálnu úniu (tá je v Bavorsku politická dvojička CDU).
  • Voľby v roku 2005 sa skončili patom, ale podarilo sa jej dohodnúť so sociálnou demokraciou na vzniku tzv. veľkej koalície a posadila sa do kresla kancelárky. Pri moci sa udržala v roku 2009, keď vytvorila vládu s liberálmi. Obhajobu funkcie zvládla aj v roku 2013 s tým, že sa obnovilo jej vládnutie so sociálnou demokraciou.
  • Narodila sa síce v niekdajšom západnom Nemecku, ale dcéra protestantského kazateľa prežila detstvo vo východonemeckom Templine. Na univerzitu chodila v Lipsku.
  • S prvým manželom Ulrichom Merkelom sa rozviedla začiatkom osemdesiatych rokov minulého storočia. V roku 1998 sa druhý raz vydala, za manžela si zobrala profesora chémie Joachima Sauera. Bezdetná Merkelová si spolu s ním prísne stráži súkromný život.

Zdroj: čtk, zah

Martin Schulz

  • Sociálnodemokra­tický vyzývateľ Merkelovej je bývalý predseda Európskeho parlamentu. Za úlohu má hlavne nakloniť si voličov, ktorí by mohli byť unavení z jej vládnutia, ale podľa prieskumov sa mu to nedarí.
Martin Schulz, líder SPD a volebný vyzývateľ... Foto: Reuters, Fabrizio Bensch
Martin Schulz, SPD, politik, voľby, Nemecko Martin Schulz, líder SPD a volebný vyzývateľ kancelárky Angely Merkelovej.
  • V predvolebnej kampani nevedel nájsť témy, ktoré oslovujú mnohých občanov. Niektoré jeho plány pritom dostatočne nezaujímajú verejnosť – napríklad odstránenie amerických atómových zbraní z nemeckého územia alebo zrušenie plánovaného spoplatnenia diaľnic.
  • Europoslancom sa stal už v roku 1994. Do sociálnej demokracie vstúpil, keď mal ešte iba 19 rokov a v jej najužšom vedení sa nachádza od roku 1999. Predsedom strany sa stal v marci tohto roku.
  • Ako mladý muž sa pohyboval na tenkom ľade. Zdôveril sa, že mal veľké problémy s alkoholom. Keď mal 24 rokov, prepadol sa takmer na dno. Znovu sa vrátiť do normálneho života mu pomohli priatelia, rodina a tiež to, že nikdy nestratil dôveru v seba, aj keď nikdy nedokončil vysokoškolské štúdium.
  • Narodil sa v Hehlrathe v Severnom Porýní-Vestfálsku. Vyučil sa za kníkhupca a potom pracoval v rôznych predajniach s knihami a v nakladateľstvách. Keď sa zbavil pitia alkoholu, postavil sa na sám na nohy tak, že si založil vlastné kníhkupectvo, ktorého majiteľom bol do roku 1994. (Podnikanie zanechal v súvislosti zo zvolením za člena Európskeho parlamentu.) Je ženatý, má dve deti.

Zdroj: čtk, zah

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #parlamentné voľby #nemecké voľby