Návrat do 14. storočia: Konzervatívni teológovia obvinili pápeža zo šírenia kacírstva

V liste, ktorý v auguste poslali do Vatikánu, sa dožadujú filiálnej korekcie - opatrenia, ktoré cirkev naposledy použila v 14. storočí.

24.09.2017 11:01
Pápež František Foto: ,
Pápež František (vstrede) počas návštevy nemocničného zariadenia Svätej Lucie v Ríme.

Niekoľko desiatok konzervatívnych rímskokatolíckych teológov, kňazov a akademikov formálne obvinilo pápeža Františka zo šírenia kacírstva. Toho sa mal dopustiť v roku 2016 vydaním dokumentu Radosť lásky, v ktorom vyjadril otvorenosť voči rozvedeným a občiansky znovu zosobášeným katolíkom.

Obvinenie vo forme 25-stranového listu podpísalo 62 signatárov a odovzdalo Vatikánu ešte minulý mesiac.

Teológovia v liste obviňujú pápeža z propagovania siedmich kacírskych postojov súvisiacich s manželstvom, morálnym životom a sviatosťami prostredníctvom spomínaného dokumentu a následných „skutkov, slov a opomenutí“.

Ako informuje agentúra AP, dožadujú sa v ňom filiálnej korekcie – opatrenia, ktoré cirkev naposledy použila v 14. storočí.

V súvislosti s Radosťou lásky zaslali vlani Františkovi list aj štyria konzervatívni kardináli, ktorí ho vyzvali, aby im ozrejmil viacero pochybností. Podľa nich jeho vyjadrenia k tejto téme vyvolávajú mnohé otázky a umožňujú rôzne interpretácie. Na ani jednu z iniciatív pápež zatiaľ nereagoval.

chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #pápež František #cirkev #teológovia #konzervatívci