Analytik: V kampani sa išlo na istotu, ale teraz bude Nemecko zaujímavé

Stredná Európa nebola témou v nemeckých voľbách. "Hovorilo sa špecificky o Maďarsku, prípadne Poľsku. Slovensko je v špeciálnej pozícii, keďže ho berú ako krajinu, ktorá bude automaticky súčasťou rozhovorov o budúcej podobe eurozóny, lebo sme jej členom,“ povedal pre Pravdu Milan Nič, analytik Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

25.09.2017 07:00
debata (51)

Čím boli nemecké voľby dôležité pre Slovensko?

Zloženie budúcej nemeckej vlády do veľkej miery určí, ako budú vyzerať ďalšie rozhovory o budúcej ekonomickej koordinácii v rámci Európskej únie. A v žiadnej inej krajine nemá vnútropolitická situácia taký dôležitý vplyv na eurozónu. V Nemecku väčšinou nepadajú vlády, ale ich skladanie trvá pomerne dlho. Strany vždy veľmi precízne formulujú koaličnú zmluvu so zadefinovaním hlavných politických cieľov. Väčšinou sú to stabilné vlády, ktoré vydržia štyri roky.

Analytik Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú...
Milan Nič Analytik Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku Milan Nič.

Po brexite je rámec politík v EÚ nastavený na konsenze, čo sa týka integrácie v niektorých oblastiach. Najmä v súvislosti s prehĺbením spolupráce v eurozóne. Samozrejme, sú tu otvorené otázky týkajúce sa fiškálnej kapacity či kompromisu s Francúzskom. Aký bude nemecký postoj, sa bude odvíjať od toho, kto bude vo vláde. Je takmer jasné, že kancelárkou bude opäť Angela Merkelová. Kto však bude partnerom CDU/CSU vo vláde a kto bude minister financií, je otvorená otázka.

Ak bude kancelárkou Merkelová, môže sa stať, že ministrom financií už nebude Wolfgang Schäuble?

Áno. Schäuble nedávno oslávil 75. narodeniny. Stále viac sa hovorí, že to bola rozlúčka. V koaličných rozhovoroch bude pre CDU ťažké, aby si udržala rezort financií. Zároveň sa zdá, že Schäuble je už trocha za zenitom. Možno CDU posunie na čelo rezortu iného politika. Okrem toho, bude to asi posledná vláda Angely Merkelovej. Ak ministerstvo financií preberie niekto z mladšej generácie CDU, mohol by byť čiernym koňom v budúcom súboji o stranícke líderstvo.

Ako vyzerajú možnosti na zloženie koalície v Nemecku?

Povolebný vývoj v Nemecku môže byť zaujímavejší a dôležitejší ako celá kampaň. V nej kľúčoví hráči išli na istotu. Týka sa to najmä CDU/CSU. Kresťanskí demokrati nechceli stratiť a neriskovali. SPD však nevyšiel útok. Rokovať sa bude po rozdaní kariet. Prvá možnosť je pokračovanie veľkej koalície.

Čím viac hlasov voliči odovzdajú stranám z extrémnej ľavej a pravej časti politického spektra, teda Ľavici a Alternatíve pre Nemecko (AfD), tým je väčšia pravdepodobnosť, že CDU/CSU a SPD budú opäť spolupracovať . Druhá možnosť je Jamajka (podľa tradičných farieb strán, čiernej, zelenej a žltej, ktoré sú aj na jamajskej vlajke, pozn. red). Teda až štyri strany CDU/CSU (čierna), liberáli z FDP (žltá) a Zelení. Takejto vláde však hrozí nestabilita a ustavičné spory.

Čo by komplikovalo aj riešenie vecí na úrovni EÚ.

Pamätáme si na Slovensku vládu Ivety Radičovej v čase otrasov v rámci EÚ. Nemecko sa bude takisto doma rozhodovať, ako si predstavuje budúcnosť únie, a vláda to musí politicky ustáť. V otázke eurozóny a utečencov je hlboký rozpor medzi FDP a Zelenými. Liberáli majú prísny meter na Francúzsko, chcú pokračovať v politike reštrikcií. FDP je tiež proti niektorým základným princípom Zelených, čo sa týka otázky klimatických zmien. Navzájom sa tieto strany neznášajú.

Líder FDP Christian Lindner skôr hral na tretiu možnosť. Teda pokus o koalíciu CDU/CSU a liberálov. Lindner bol výraznou postavou predvolebnej kampane. Podarilo sa mu uchopiť témy zanedbanej digitalizácie v Nemecku, budovania infraštruktúry v krajine či generačnej zmeny v politike. FDP, ak bude vo vláde, chce ministerstvo financií. Lenže to by Merkelovej zúžilo manévrovací priestor na kompromisy v rámci EÚ, a najmä na úrovni eurozóny.

Nakoľko vývoj v krajinách visegrádskej štvorky rezonoval v Nemecku v kampani?

Iba Maďarsko. V týchto voľbách bola stredná Európa okrajovou záležitosťou. S výnimkou Maďarska, ktoré bolo fackovacím panákom pre SPD. Pre sociálnych demokratov bola Budapešť terčom útokov za nedodržiavanie európskych hodnôt. Pre SPD to bol nástroj kritiky Merkelovej za jej benevolentný prístup k premiérovi Viktorovi Orbánovi v rámci Európskej ľudovej strany.

V kampani sa nehovorilo o V4. Na rozdiel od situácie pred dvoma rokmi, keď vrcholila migračná kríza a v Nemecku sa visegrádska štvorka spomínala. Teraz sa hovorilo špecificky o Maďarsku, prípadne Poľsku. Slovensko je v špeciálnej pozícii, keďže ho berú ako krajinu, ktorá bude automaticky súčasťou rozhovorov o budúcej podobe eurozóny, lebo sme jej členom. V jedinej televíznej debate medzi lídrami dvoch hlavných strán, ktoré sú zároveň koaličnými partnermi, teda Merkelovou a Martinom Schulzom, sa hovorilo aj o Maďarsku.

Ale aj o Slovensku.

Aj o Slovensku. Pred debatou sa špekulovalo, či Schulz príde s témou, že Merkelová je mäkká na Orbána. Použil ju, ale, ako sa o tom tiež hovorilo už pred televíznym duelom, kancelárka na šéfa SPD reagovala, že si má upratať najprv v sociálnodemo­kratickom košiari. V ňom sú podľa nej tiež populisti ako premiér Robert Fico. Bola to však len taká povinná jazda, iba tým Merkelová odrazila Schulzovu kritiku. Fica v Nemecku vnímajú inak ako pred dvoma rokmi počas migračnej krízy. Slovensko nie je téma. Je v zákryte ostatných štátov, s ktorými sa ráta v diskusii o budúcnosti eurozóny.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Voľby v Nemecku #nemecké voľby