Centrum Kyjeva sa opäť sfarbilo dohneda

Napriek tomu, že drvivá väčšina Ukrajincov odmieta diktát neonacistickej menšiny, hnedý mor v krajine prežíva a plánuje šíriť sa ďalej. Napriek jeho bagatelizovaniu zo strany viacerých ukrajinských politických lídrov.

16.10.2017 12:00
Ukrajina pochod neonacistov Foto: ,
Veteráni tzv. protiteroristickej operácie na východe Ukrajiny spoločne s radikálnymi nacionalistami kráčali v sobotu centrom Kyjeva aj pod neonacistickými žltými zástavami s vlčím hákom (vpravo), ktorý bol symbolom o. i. aj 2. tankovej divízie Waffen-SS Das Reich.
debata

O pokračujúcich snahách presadiť princípy tvrdého teroru proti tým, ktorí nesúhlasia s pohrobkami fašizmu, svedčí aj sobotňajší pochod asi 10 000 (podľa polície 20-tisíc) radikálnych nacionalistov centrom Kyjeva.

Nič na tom nezmení zatknutie niektorých z hajlujúcich demonštrantov pri pamätníku Tarasa Ševčena, ale ani 4 500 policajtov zabezpečujúcich poriadok. Podľa agentúr šéf polície Andrej Kriščenko dokonca poďakoval organizátorom, ktorými boli Národný zbor, Sloboda, a Pravý sektor, ako aj účastníkom za „pokojný sviatok“. Teda v Deň obrancu Ukrajiny, ktorého súčasťou bola pripomienka 75. výročia vzniku tzv. Ukrajinskej povstaleckej armády. Ozbrojenej zložky ukrajinských nacionalistov vedenej dnes „hrdinom Ukrajiny“ Stepanom Banderom.

„Slobodu politickým väzňom!“ „Cudzinec, pamätaj si, že tu je pánom Ukrajinec!“ bolo počuť počas priameho prenosu televízie Espresso, ako aj prevolávanie na slávu Banderu a jeho blízkeho spolubojovníka Romana Šuchevyča. Ako v tejto súvislosti pre Pravdu povedal svedok sobotňajšieho pochodu, aj s fakľami, ktorý si želal zostať v anonymite, „všetko to nahráva politikárčeniu a ľuďom, ktorí čakajú na vhodnú chvíľu, ako je napríklad Júlia Tymošenková“.

Narážal pritom na skutočnosť, že v čase pochodu sa objavila informácia bývalej ukrajinskej premiérky, že v roku 2019 bude kandidovať na post prezidenta. Ako vyhlásila pred televíznymi kamerami, je vraj sklamaná z ľudí, ktorých pôvodne podporovala, ako je exprezident Viktor Juščenko a expremiér Arsenij Jaceňuk.

Ukrajinská povstalecká armáda

  • Založili ju v roku 1942.
  • O rok neskôr sa aj jej príslušníci podieľali na etnických čistkách, počas ktorých zavraždili desaťtisíce Poliakov.
  • Po druhej svetovej vojne Ukrajinská povstalecká armáda bojovala proti sovietskym ozbrojeným silám do roku 1956.

Julka, ako Ukrajinci familiárne volajú političku, sa ešte nedávno pohybovala na vozíčku. A dnes v plnej sile, s novým účesom a okuliarmi s čiernym rámom, potvrdzuje predpovede, podľa ktorých líderka opozičnej Baťkivščiny (Vlasť) sa pomaly šplhá z politického suterénu a mieri na vyššie poschodia mocenskej elity.

Ukrajinci si však viac všímajú zjednocovanie radikálov, ktorí čoraz hlasnejšie dávajú najavo nespokojnosť s "nedostatočne agresívnou“ vládnou politikov v Donbase. Ukrajinci varujú aj pred rastúcim počtom ľudí, ktorých súčasná politická moc vmanévrovala do situácie, keď sa ocitli na hrane fyzického prežitia.

A to je voda na mlyn pre ultrapravicové organizácie, ako je Sloboda, Pravý sektor či Národný zbor. V tejto súvislosti ešte v septembri 2015 konštatoval ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij, že prejavy nacizmu na Ukrajine reprezentuje práve prápor Azov, ktorého príslušníci otvorene propagujú tézy o nadradenosti bielej rasy a autokratickej diktatúre, ale aj Pravý sektor a časť národnej gardy, ktorí sú „verejnými nacistami“.

Zároveň pripomenul, že problém nespočíva v pomenovaní. „Dôležité je, že v kontexte modernej politickej kultúry sa nacizmus stal jej súčasťou,“ upozornil Pogrebinskij. A na Ukrajine to platí dodnes.

„Nielen Tymošenková, Kolomojský a tzv. eurooptimisti, ale aj časť ľudí z Porošenkovho okolia si teraz mädlia ruky. Čakajú na chvíľu, keď budú môcť otvorene útočiť na šéfa. Využívajú prezidentovu slabosť a energiu nacionalistických radikálov, ktorí nikdy nedôverovali Porošenkovi, ktorý opakuje chyby Janukovyča,“ zhrnul Pogrebinskij.

Mnohí pripomínajú vyjadrenie predsedu poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, v ktorom zdvihol prst adresovaný vládnej moci v Kyjeve: Vyberte si, Bandera alebo Európa. Podľa Kaczynského glorifikácia Stepana Banderu na Ukrajine môže byť prekážkou na ceste jej eurointegračného úsilia.

Aj poľský prezident Andrzej Duda svojho času vyhlásil, že Ukrajina sa musí vzdať uznania Organizácie ukrajinských nacionalistov, ako aj Ukrajinskej povstaleckej armády. Formácií, ktoré podľa Kyjeva „bojovali za nezávislosť štátu“. Zatiaľ čo však zaznievajú upozornenia a výstražne slová politikov, pohrobkovia dávnych časov zbroja. Zatiaľ slovne v uliciach ukrajinských miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #neonacizmus #pochod #Ukrajina