Babiš: Neviem si predstaviť vládu s Okamurom

Kým volební lídri väčšiny strán, čo vstúpili do Snemovne, debatovali v Českej televízii, šéf víťazného hnutia ANO Andrej Babiš dal prednosť rozhovore v televízii Barrandov.

21.10.2017 08:11 , aktualizované: 23:00
Andrej Babiš ANO cesko Foto: ,
Andrej Babiš a jeho strana ANO počas tlačovej konferencie.
debata (378)

Okrem iného povedal, že si nevie predstaviť spoločnú vládu ANO s lídrom hnutia Sloboda a priama demokracia Tomiom Okamurom a odmietol aj spoluprácu s KSČM.

Okamuru Babiš síce kritizoval, niektoré témy z programu SPD sú ale podľa neho programu ANO blízke. Zmienil okrem iného zákon o referende, podľa neho by ale bolo potrebné stanoviť hranicu, od akého počtu voličov budú výsledky referenda záväzné. ANO je podľa Babiša aj pre odvolateľnosť politikov, ktorú presadzuje SPD.

Babiš v rozhovore tiež ostro kritizoval volebného lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, ktorý podľa neho „klamal do poslednej chvíle“. Sociálnu demokraciu obvinil, že stála za aférami, s ktorými sa predseda ANO v poslednej dobe stretával, ČSSD tak podľa neho poškodila dojem vlády a sama na to doplatila.

Voľby v Česku vyhrala strana ANO. Babiš: My určite nie sme ohrozením demokracie

Suverénnym víťazom českých parlamentných volieb sa stala strana ANO bývalého ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša. Podľa takmer úplných výsledkov, ktoré po zrátaní 100 percent odovzdaných hlasov zverejnil Český štatistický úrad, získala Babišova ANO 29,64 percenta hlasov.

Na druhom mieste skončila Občianska demokratická strana (ODS), ktorá získala 11,32 percenta, tretia je Česká pirátska strana so ziskom 10,79 percenta hlasov. ODS aj Piráti vďaka dobrým výsledkom v Prahe, z ktorej prichádzali údaje až podvečer, predbehli nacionalistickú a protiimigrantskú stranu Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá skončila nakoniec štvrtá so ziskom 10,64 percenta.

Na piatom mieste so ziskom 7,76 percenta je Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) a až ako šiesta sa do parlamentu prebojovala Česká strana sociálno demokratická (ČSSD) s výsledkom 7,27 percenta, čo je pre stranu, ktorá podľa prieskumov čakala 13 až 17 percent hlasov, veľmi nepríjemné prekvapenie.

Do parlamentu sa dostala aj Kresťanská a demokratická únia – Československá strana ľudová (KDU-ČSL) so ziskom 5,80 percenta a na poslednú chvíľu, tiež vďaka dobrým výsledkom v Prahe, sa nad hranicu zvoliteľnosti prehupla aj strana TOP 09, za ktorú hlasovalo 5,31 percenta voličov. Poslednou stranou, ktorá sa tesne dostala do parlamentu, sú Starostovia a nezávislí (STAN), ktorí získali 5,18 percenta hlasov.

Podľa aktuálnych prepočtov Českej televízie by malo ANO disponovať v 200-člennej Poslaneckej snemovni, dolnej komore českého parlamentu, 78 poslancami, ODS bude mať 25 zástupcov a Piráti aj SPD budú mať po 22 poslancoch. KSČM aj ČSSD by mali mať každá po pätnástich poslancoch, KDU-ČSL bude disponovať desiatimi, TOP 07 siedmimi a STAN šiestimi kreslami.

Väčšina strán sa vidí v opozícii proti Babišovi

Predseda KSČM Vojtěch Filip naďalej považuje koalíciu s hnutím ANO za takmer vylúčenú. Dôsledky volebného neúspechu strana vyvodí po vnútornej analýze.

Čestný predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg označil výsledok volieb za prehru, ktorú prisudzuje tomu, že strana sa nedržala svojich princípov. Podľa neho po víťazstve hnutia ANO a úspechu hnutia Sloboda a priama demokracia a Pirátov čakajú Česko ťažké časy.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek poďakoval vo volebnom štábe ľudovcov celému tímu, členom strany i jej priaznivcom za pomoc v kampani. „Nie je to tak dobrý výsledok, ale nie je to úplný prúser. Je to pre nás výzva, aby sme sa zamysleli, čo bolo zle, čo sme mohli urobiť lepšie. KDU-ČSL preukázala, že je opäť pevnou súčasťou nášho politického systému,“ vyhlásil. Zároveň pripomenul, že ľudovcov čaká budúci rok ďalšia výzva – senátne a komunálne voľby.

Predseda ODS Petr Fiala poďakoval voličom, ktorí dali jeho strane svoj hlas. Celkové výsledky bohužiaľ predznamenávajú veľký boj o hodnoty v Českej republike, poznamenal Fiala. ODS nebude vyjednávať s ANO o zostavení vlády, vyhlásil Fiala.

Hnutie STAN je podľa svojho volebného lídra Jána Farského pripravené byť v opozícii. „Budeme pracovať pre Českú republiku,“ povedal novinárom.

Online z českých volieb prináša ČTK

Vyšší záujem ako pred štyrmi rokmi

V Česku včera začali voľby do Poslaneckej snemovne, ktorých výsledky určia formu novej vlády. V prvý deň volieb odvolili viac ako dve pätiny voličov. Mnoho volebných komisárov hlási vyšší záujem o hlasovanie než pri minulých voľbách do snemovne.

Prezident Miloš Zeman po tom, čo odovzdal svoj hlas, zopakoval, že rokovaním o zostavení vlády poverí víťaza volieb. Prezident avizoval, že zasadnutie novozvolenej Snemovne zvolá s využitím maximálnej 30-dňovej lehoty. Chce, aby bol dostatok času na diskusiu na tému celého predsedníctva dolnej komory.

Predseda ANO Andrej Babiš, ktorého hnutie je považované za favorita volieb, chce voľby vyhrať tak, aby nešlo vytvoriť vládu bez ANO. Počas včerajška prišli voliť aj ďalší predsedovia strán či bývalý prezident Václav Klaus, ktorý dúfa, že ľudia význam volieb nepodcenia.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #voľby v Česku