Putin na stretnutí s Asadom povedal, že boje v Sýrii sa chýlia ku koncu

Putin zablahoželal Asadovi k úspechom v boji proti terorizmu. K jeho úplnej porážke má podľa neho Sýria blízko.

21.11.2017 07:28 , aktualizované: 14:35
asad putiin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a sýrsky prezident Bashar al-Asad.
debata (68)

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok v čiernomorskom letovisku Soči stretol so svojím sýrskym náprotivkom Assadom. Prezidenti sa zhodli, že vojenská operácia v Sýrii sa chýli ku koncu a zdôraznili nutnosť začatia politických rokovaní o budúcnosti tejto blízkovýchodnej krajiny. O Sýrii chce podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova ruský prezident telefonicky hovoriť so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom.

Ruské médiá označujú Asadovu asi štvorhodinovú návštevu Ruska ako pracovnú. Konala sa v pondelok večer, ale médiá o nej začali informovať až dnes. Putin sýrskeho prezidenta predstavil vedeniu ruského ministerstva obrany a generálnemu štábu armády, ktorý je tiež v Soči a jedná o vojenských záležitostiach.

Putin zablahoželal Asadovi k úspechom v boji proti terorizmu. K jeho úplnej porážke má podľa neho Sýria blízko. Po skončení bojov je však dôležité zabezpečiť mierové usporiadanie krajiny, povedal podľa Kremľa ruský prezident Asadovi. Putin tiež vyzdvihol prínos rokovaní v kazašskej Astane, ktoré podľa neho „začali hlboký dialóg so sýrskou opozíciou“.

Asad podľa Kremľa Rusku poďakoval za vojenskú i politickú pomoc a požiadal, aby Moskva Sýriu podporila v úsilí zamedziť cudzím mocnostiam v zasahovaní do vnútorných záležitostí jeho krajiny. Damask má podľa sýrskeho prezidenta „po porážke teroristov“ záujem na začatí politického dialógu.

Putin plánuje o Sýrii hovoriť v stredu okrem iného s prezidentmi Turecka a Iránu. „Hlavnou otázkou je politický proces, ktorý sa začne po porážke terorizmu, Očakávame, že to pomôže nájsť dlhodobé riešenie sýrskej krízy,“ povedal Putin.

Hovorca Kremľa Peskov potvrdil, že Putin dnes bude telefonicky hovoriť o Sýrii tiež s Trumpom a takisto so saudským kráľom Salmanom. Zvláštny ruský vyslanec sa údajne zúčastní aj stretnutia sýrskej opozície v stredu a vo štvrtok v Rijáde.

Putin informoval Trumpa o schôdzke s Asadom

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky informoval svojho amerického prezidenta Donalda Trumpa o svojom stretnutí so sýrskym prezidentom Asadom a o blížiacom sa ukončení vojenskej operácie v Sýrii. „Putin zdôraznil pripravenosť aktívne napomáhať dlhodobému politickému urovnaniu v tejto krajine (Sýrii),“ uviedol Kremeľ.

Rozhovor oboch prezidentov sa týkal aj Ukrajiny, Severnej Kórey, Iránu a Afganistanu.

Putin podľa komuniké Trumpovi o schôdzke s Asadom povedal, že sýrsky vodca potvrdil svoje záväzky v politickom procese: uskutočnenie ústavnej reformy a usporiadanie prezidentských a parlamentných volieb.

Putin sa tiež znovu vyslovil pre spoluprácu s USA v boji proti terorizmu, a to predovšetkým pokiaľ ide o koordináciu tajných služieb oboch krajín. Túto myšlienku podľa Kremľa podporil aj Trump.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #Bašár al-Asad