Američana oslobodeného z KĽDR našli uhoreného v aute

Prepustenie uväzneného amerického učiteľa Aijalona Mahliho Gomesa vyrokoval v auguste 2010 exprezident Jimmy Carter.

23.11.2017 07:28 , aktualizované: 09:15
gomes Foto: ,
Aijalon Mahli Gomes na zábere z augusta 2010 počas demonštrácie za dodržiavanie ľudských práv v KĽDR, ktorá sa konala v demilitarizovanej zóne.
debata (36)

Americké úrady vyšetrujú smrť tridsaťosemročného Aijalona Mahliho Gomesa, ktorého v roku 2010 prepustili zo severokórejského väzenia vďaka zásahu bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera.

Gomes minulý týždeň zahynul za nejasných okolností: horiaceho muža našiel v noci z piatka na sobotu na opustenom mieste pri San Diega v Kalifornii policajt, ​​ktorý práve nebol v službe. Snažil sa nešťastníkovi pomôcť, ale privolaní záchranári mohli len konštatovať smrť.

Podľa polície sa zdá, že mohlo ísť o nešťastnú nehodu, alebo o samovraždu, uviedla agentúra AFP. Polícia neupodozrieva, že by bola spáchaná vražda.

V auguste 2010 priletel do Pchjongjangu exprezident Jimmy Carter, aby vyrokoval prepustenie uväzneného amerického učiteľa Aijalona Mahliho Gomesa, odsúdeného na osem rokov nútených prác za ilegálny vstup na územie KĽDR. Gomes sa o mesiac skôr pokúsil o samovraždu. Pre exprezidentov príhovor dostal milosť a po ôsmich mesiacoch väznenia smel odletieť do vlasti spolu s Carterom.

O zážitkoch zo severokórejského väzenia napísal knihu, ktorá v roku 2015 vyšla pod názvom „Violence and Humanity“. V tom istom roku v interview pripustil, že aj po rokoch trpel úzkosťou a žil v odlúčení od sveta.

AFP pripomenula prípad iného Američana, ktorý spáchal samovraždu v roku 1996 po návrate do vlasti z KĽDR, kde bol tri mesiace väznený. Do Severnej Kórey doplával nahý a opitý, pretože sa stavil s kamarátom. Odsúdený bol za špionáž, než sa dostal na slobodu vďaka zásahu jedného z členov Kongresu USA.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Jimmy Carter #väzeň