Teroristický útok na Sinaji neprežilo 305 ľudí, 128 je zranených

Ako uviedla agentúra AP, ide o najbrutálnejší útok na egyptských civilistov. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

24.11.2017 14:05 , aktualizované: 25.11.2017 12:22
Egypt, terorizmus, zranení Foto:
Po útoku militantov v mešite Bir al-Abd v Egypte evakuujú zranených.
debata (34)

Počet obetí útokov militantnom na mešitu na severnom Sinaji v Egypte vzrástol na 305. Medzi nimi je 27 detí. Pri útoku sa zranilo 128 osôb, uviedla egyptská štátna tlačová agentúra MENA. Mešitu napadli ozbrojenci v čase poludňajších modlitieb.

Egypt vyhlásil za mŕtvych smútok.

Podľa polície útočníci mierili na mešitu v Bir al-Abde, vzdialenom asi 40 kilometrov západne od Aríšu, ktorý je strediskom provincie Severný Sinaj. Prišli k nej v štyroch terénnych autách a začali strieľať na účastníkov poludňajších modlitieb. Ranených previezli do nemocníc v okolí.

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí v televíznom prejave oznámil, že páchateľa teroristického útoku na mešitu na Sinaji, budú potrestaní. Čin označil za zbabelý a kriminálny, informovala agentúra AP.

Zraneného, len štrnásťročného Abdallaha Abdela... Foto: SITA, Amr Nabil
útok, Egypt, terorizmus Zraneného, len štrnásťročného Abdallaha Abdela Nassera po teroristickom útoku ošetrujú v nemocnici.

Sísí tiež vyjadril sústrasť všetkým príbuzným a rodinám pozostalých. Egypt podľa prezidenta bude pokračovať v boji proti teroru a podobné činy nezostanú bez odozvy.

K akcii sa zatiaľ žiadna skupina neprihlásila.

Egyptské úrady pripisujú zodpovednosť za zabitie stoviek policajtov a vojakov na Sinajskom polostrove teroristickej organizácii Sinajská provincia, ktorej členovia v novembri 2014 prisahali vernosť vodcovi IS Abu Bakra Bagdádímu.

Na celom Sinajskom polostrove po útoku vyhlásili pohotovosť a uzavreli cestu spájajúcu egyptský Aríš s Rafáhom na hranici palestínskeho Pásma Gazy. Káhirské letisko sprísnilo bezpečnostné oparenia, v hale pribudli vojaci a policajti, pri príchodoch na letisko sa vykonávajú kontroly áut.

Sinajský polostrov je dlhodobo dejiskom stretov medzi egyptskou políciou a armádou na jednej strane a islamskými radikálmi na druhej.

Prezident Abdal Fattah Sísí sa má čo najskôr stretnúť so zástupcami bezpečnostných síl a má s nimi rokovať o ďalších krokoch.

Napätie sa znásobilo po zosadení prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013. Mursího do úradu zvolili za Moslimské bratstvo, ktoré v čase svojej vlády presadzovalo posilnenie islamu v spoločnosti. Nová vláda bratstvo zakázala a Mursí si odpykáva vysoký trest vo väzení. Terčom útokov na Sinaji bývajú zriedka civilisti, väčšinou sú to vojaci a policajti.

Podľa egyptských médií chceli aj v piatok útočníci zrejme pozabíjať policajtov, pretože mnohí z nich sa zúčastnili na obrade.

Prezident Andrej Kiska kondoloval prezidentovi Egyptu

Sústrasť a solidaritu vyjadril prezident Andrej Kiska prezidentovi Egyptskej arabskej republiky Abdel Fattah Al Sisi-mu v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom na mešitu v meste Bir el-Abd. Agentúru SITA o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. „S hlbokou ľútosťou som prijal správu o veľmi veľkom počte obetí teroristického útoku na severnom Sinaji, ktorý si vzal za cieľ nevinných, pokojne sa modliacich ľudí v mešite. V tejto ťažkej chvíli vyjadrujem v mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky, úprimnú sústrasť a solidaritu Vám, všetkým rodinám a blízkym obetí a celému egyptskému ľudu. Zraneným želám skoré uzdravenie,“ napísal Andrej Kiska v kondolenčnom telegrame, ktorý poslal svojmu egyptskému partnerovi v piatok 24. novembra. Prezident zároveň uistil egyptskú hlavu štátu o podpore Slovenskej republiky v úsilí Egypta „v boji proti medzinárodnej hrozbe terorizmu a všetkým formám extrémizmu“.

Korčok poslal sústrastný telegram v súvislosti s teroristickým útokom na mešitu v Egypte

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok poslal dnes sústrastný telegram svojmu egyptskému partnerovi v súvislosti s teroristickým útokom na mešitu. „Bol som šokovaný a hlboko dotknutý správou o hroznom teroristickom útoku na mešitu Al Rawdah v Bir el Abd na severnom Sinaji s veľkým počtom obetí a zranených. Takýto zbabelý útok na nevinných pokojne sa modliacich ľudí potvrdzuje, že páchatelia nemajú žiadny rešpekt k ľudskému životu,“ uviedol v kondolenčnom telegrame ministrovi zahraničných vecí Egyptskej arabskej republiky Samehovi Shoukrimu. Korčok vyjadril úprimnú sústrasť všetkým rodinám obetí a zaželal skoré uzdravenie zraneným. Partnera tiež ubezpečil o plnej solidarite a podpore Slovenska v boji proti terorizmu. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Taliansko, Rusko, USA aj odsúdili, Paríž zhasne Eiffelovku

Sústrasť Egyptu po piatkovom teroristickom útoku na Sinaji vyjadrilo Taliansko, Francúzsko, Rusko aj Spojené štáty. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry.

Taliansky prezident Sergio Mattarello poslal kondolenčný list svojmu egyptskému náprotivku Abdalovi Fattahovi Sísímu, v ktorom uviedol, že je správou o útoku veľmi zarmútený a páchateľov označil za „nepriateľov slobody slova a vierovyznania“. Egypt podľa neho môže s pomocou Talianska vždy počítať.

Americký prezident Donald Trump uviedol, že išlo o „hrozný a zbabelý útok na nevinných veriacich“. „Svet nemôže tolerovať terorizmus … musíme ich (radikálov) poraziť vojensky a zdiskreditovať extrémistickú ideológiu, na ktorej stojí ich existencia,“ napísal na Twitteri.

„Rozhodne odsudzujeme barbarský zločin na Sinaji v Egypte,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. Moskva uistila Káhiru, že plne súcití s ​​egyptským ľudom a že je pripravená v rámci boja proti terorizmu zintenzívniť spoluprácu nielen s Egyptom, ale aj so všetkými zodpovednými členmi medzinárodného spoločenstva.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian útok taktiež odsúdil a uviedol, že Paríž stojí pri svojom spojencovi. Následne na twitteri útok odsúdil a pozostalým kondoloval tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na výraz solidarity bude v piatok zhasnutá parížska Eiffelova veža, oznámila parížska starostka Anne Hidalgová.

Islamskí lídri odsúdili terorizmus

Útok na mešitu na severe Sinajského polostrova odsúdili aj predstavitelia moslimských krajín aj duchovní. Sústrasť pozostalým vyjadrili okrem iného aj regionálni rivali – Irán a Saudská Arábia, informovala agentúra AFP.

Iracký premiér Hajdar Abad uviedol, že Irak „v boji proti spoločnému nepriateľovi – terorizmu“ stojí na strane Egypta. Kondolencie zazneli aj z Rijádu a Teheránu, ktorí sú dlhodobí regionálni súperi na Blízkom východe a ktorých vzťahy sa v poslednom čase vyostrili kvôli odlišným postojom k Jemenu, Libanonu i Sýrii.

Imám káhirskej mešity Al-Azhar šejk Muhammad Ahmad Tájib povedal, že „silno odsudzuje barbarský teroristický čin“.

Generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAS) Ahmad Abul Ghajt útok označil za „hrozný zločin, ktorý potvrdzuje, že pravá viera islamu je nevinná v porovnaní s tými, ktorí nasledujú extrémistickú teroristickú ideológiu“.

Útok v Egypte je najkrvavejším za desiatky rokov

Výber najväčších teroristických útokov v Egypte (zoradený podľa počtu obetí):

305 – 24. novembra 2017 – Pri teroristickom útoku na Sinajskom polostrove zahynulo podľa egyptskej štátnej televízie najmenej 305 ľudí a 128 bolo zranených. Podľa miestnych svedkov útočníci mierili na veriacich v mešite v meste Bir al-Abd. Použili najprv nálože a potom vošli do mešity a začali na veriacich strieľať.
224 – 31. októbra 2015 – Na Sinajskom polostrove sa po štarte zrútilo charterové lietadlo Airbus A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia s 224 ľuďmi na palube, nikto neprežil; príčinou bola zrejme bomba v lietadle, k útoku sa prihlásil Islamský štát (IS).
88 – 23. júla 2005 – Pri teroristickom útoku v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajskom polostrove zahynul dvadsaťtriročný český študent z Ústí nad Labem, ktorý pracoval ako delegát cestovnej kancelárie. Tri bombové útoky, namierené na hotely a trhovisko, si spolu vyžiadali 88 mŕtvych a na 200 zranených. Medzi obeťami bolo okrem väčšiny Egypťanov aj osem Britov, päť Talianov, päť Turkov a Američanka.
68 – 17. novembra 1997 – Ozbrojené komando povraždilo pri vchode do Chrámu kráľovnej Hatšepsut v Údolí kráľov blízkosti juhoegyptského Luxoru 62 ľudí. Väčšinu obetí tvorili zahraniční turisti. K teroristickému útoku sa prihlásila zakázaná militantná moslimská fundamentalistická organizácia Islamské zoskupenie (Gáma al-Islamíja), ktorá je od roku 2006 súčasťou svetovej teroristickej siete al-Kájda. Pri útoku zahynuli aj štyria Egypťania z radov policajtov a zamestnancov chrámu.
45 – 9. apríla 2017 – Najmenej 45 mŕtvych a vyše stovku zranených si vyžiadali dva útoky na kresťanské koptské kostoly v Egypte v meste Tanta severne od Káhiry a v Alexandrii; k útokom sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát (IS); prezident Abdal Fattah Sísí zaviedol v krajine na tri mesiace výnimočný stav.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #Egypt #teroristický útok #sinaj #Sinajský polostrov