Tretina zbraní islamistov pochádza z východnej Európy, ukázala správa

Organizácia Výskum výzbroje v konfliktoch vydala správu, ktorá mapuje pôvod zbraní, ktoré používajú radikáli z Islamského štátu.

16.12.2017 09:25
ISIL, islamský štát, IS, teroristi Foto:
Pochod islamských teroristov z Islamského štátu v Sýrii.
debata (125)

Zbrane pochádzajúce z východnej a strednej Európy tvoria tretinu arzenálu teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Podľa spravodajského serveru BalkanInsight to uvádza správa, ktorú zverejnila britská organizácia Výskum výzbroje v konfliktoch (Conflict Armament Research – CAR).

Materiál tejto organizácie, ktorá má mandát Európskej únie na sledovanie toku zbraní v zónach konfliktov, podľa serveru potvrdzuje predchádzajúce zistenie Balkánske investigatívnej spravodajskej siete (Birne) o transferoch zbraní do Sýrie.

Birne odhalila, ako sa dvoma hlavnými zásobovacími cestami, jednu financujú Spojené štáty a druhú Saudská Arábia, premiestňujú veľké množstvá pôvodom sovietskych zbraní z Balkánu sýrskym protivládnym povstalcom, a to v rozpore s medzinárodnými dohodami o obchode so zbraňami. Podľa CAR tieto zbrane pritom často skončili v rukách bojovníkov Islamského štátu. Mnoho výzbroje sa k radikálom okrem toho dostalo aj z vylúpených skladov sýrskej a irackej armády.

Tri roky trvajúce bádanie podľa správy „Zbrane Islamského štátu“ ukázalo, že tieto dodávky „významne zvýšili množstvo a kvalitu zbraní dostupných silám IS“. To vytvorilo trvalú hrozbu pre regionálnu a globálnu bezpečnosť.

CAR zistila, že viac ako polovica nových zbraní Islamského štátu v Sýrii pochádza z Bulharska. Podľa správy organizácie v rukách bojovníkov tejto islamistickej militantnej skupiny skončilo tiež vojenské vybavenie z Rumunska a Srbska.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #islamisti #Islamský štát