Situácia v Donbase sa vyostruje, Rusi opúšťajú centrum, ktoré kontroluje front

Ruská strana opúšťa Spoločné centrum pre kontrolu a koordináciu, ktoré dbá na rešpektovanie minských dohôd. Ako dôvod uvádzajú správanie Ukrajincov.

18.12.2017 13:08 , aktualizované: 15:59
ukrajina, donbas, doneck, dom, vojna Foto: ,
Dom v Donecku po vzájomnom ostreľovaní medzi separatistami podporovanými Ruskom a ukrajinskou armádou.
debata (80)

Rusko oznámilo odchod svojich vojakov zo Spoločného centra pre kontrolu a koordináciu (SCKK), ktoré kontroluje situáciu na fronte v Donbase. Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničia je dôvodom odchodu správanie ukrajinskej strany. Misiu SCKK opustia Rusi v utorok.

O vyostrení situácie podľa agentúry AFP svedčí aj oznámenie ukrajinskej armády o zabití troch vojakov mínometnou paľbou. Pozície vládnych síl sa podľa hovorcu Oleksandra Motuzjanikova stali terčom ostreľovania separatistov v noci pri obci Zajcev, ležiacej asi 50 kilometrov severovýchodne od hlavnej bašty separatistov, Donecka. Ukrajinskí vojaci odpovedali na ostreľovanie odvetnou paľbou. Podľa separatistov zranenia utrpela civilistka v meste Horlivka, paľba poškodila tiež tri domy.

SCKK, ktoré pôsobí na oboch stranách frontu, združuje niekoľko desiatok vysokých dôstojníkov ukrajinskej a ruskej armády. Ich úlohou je kontrola úsekov frontu, na ktorej bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatistami. Misia, ktorej sídlom je východoukrajinské mesto Soledar, eviduje porušovanie dohodnutého prímeria a snaží sa dbať na rešpektovanie minských mierových dohôd. Podľa ruského ministerstva zahraničia je činnosť ruských členov SCKK nemožná kvôli „akciám Kyjeva“. Ukrajina vraj sabotuje pravidlá práce misie, vytvára „napätú a morálne psychologickú situáciu“ a bráni ruským dôstojníkom v prístupe na front z územia kontrolovaného Kyjevom.

Ukrajinskí vojaci sa k ruským kolegom správajú neúctivo a bránia im kontaktovať sa s miestnym obyvateľstvom.

O „vynútenom kroku“ vraj Rusi informovali zahraničných partnerov s tým, že „všetka zodpovednosť zo možné následky plne padá na ukrajinskú stranu“.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas