Imunitný výbor odporučil trestne stíhať premiéra Babiša

Mandátový a imunitný výbor odporučil českej Poslaneckej snemovni, aby vydala premiéra Andreja Babiša a predsedu poslaneckého klubu jeho hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

16.01.2018 08:49 , aktualizované: 11:50
Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (32)

Babiš na tlačovej konferencii v utorok ráno uviedol, že z neho médiá robia ľudskú obludu, ktorá v tom nechá rodinu a deti.

Uviedol, že v správe Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) sa nekonštatuje, že Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo, pozn. red.) je podvod. OLAF podľa neho vyšiel iba z tvrdenia „ohrdnutého a chorého úradíka, ktorý napísal, že Čapí hnízdo je podvod“.

Babiš spoločne s Faltýnkom ešte ráno požiadali výbor, aby odporučil Poslaneckej snemovni vydať dvojicu politikov trestne stíhať. Nemá to podľa neho však žiadnu súvislosť s utorkovým rokovaním o dôvere vlády. „Všetci predsa vieme, že tá vláda dôveru nedostane,“ uviedol Babiš podľa spravodajského servera iDNES.cz.

Babiš po tlačovej konferencii predstúpil pred mandátový a imunitný výbor, kde bolo na programe vypočutie práve ohľadom kauzy Čapí hnízdo. Všobecne sa očakávalo sa, že ešte pred rokovaním snemovne o dôvere sa po takmer dvoch mesiacoch výbor v tejto veci uznesie a Babiša i Faltýnka odporučí vydať na stíhanie.

Mandátový a imunitný výbor sa rovnako ráno rozhodol, že nevypočuje bývalého detektíva Komárka, uviedol člen výboru Miroslav Kalousek (TOP 09). Dôvodom je to, že nebol zbavený mlčanlivosti.

Bol rozhodnutý už skôr

Premiér bol rozhodnutý, že požiada výbor o vydanie na trestné stíhaní už skôr. Čakal na to, až sa advokáti budú môcť zoznámiť s vyšetrovacou správou OLAF k Čapímu hniezdu. Babiš to povedal novinárom po výsluchu pred mandátovým a imunitným výborom, ktorý zabral zhruba pol hodiny.

Babiš povedal, že oproti minuloročnému rokovaniu výboru bol rozdiel v tom, že jeho advokáti zvládli preštudovať spis. Zopakoval, že pre jeho obvinenia nie sú žiadne dôkazy. Dodal, že sa ho poslanci pýtali na tvrdenia, ktoré uviedol v sťažnosti proti začatiu trestného stíhania. „Nebolo tam nič zásadné,“ zhrnul rokovanie Babiš.

Faltýnek: Stíhanie je nezmysel

Novinárom, povedal, že vytvárajú nezmyselnú atmosféru, že Babiš nechce byť vydaný na stíhanie. „My chceme poukázať len na to, že celá kauza je vymyslená,“ uviedol Babiš. Rovnako ako na rannej tlačovej konferencii povedal, že OLAF nezmieňuje, že by spáchal podvod. „Znovu opakujem, že nie som dotknutá osoba, mňa sa tá správa netýka,“ povedal Babiš.

Podpredseda hnutia ANO Faltýnek označil svoje stíhanie v kauze Bocianie hniezdo za nezmysel. Povedal to po svojom výsluchu pred výborom. Poslanci si následne vzali prestávku, po ktorej začali rozpravu, ktorá podľa spravodajkyne výboru Kateřiny Valachovej trvala zhruba hodinu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhanie #Andrej Babiš #Čapí hnízdo