Babišova vláda nedostala dôveru, musí podať demisiu

Jednofarebný menšinový kabinet Andreja Babiša nezískal dôveru Poslaneckej snemovne, bude musieť podať demisiu. Bude pri moci až do vymenovania nového kabinetu. Podľa všetkého to bude znova ten Babišov, ktorému prezident Miloš Zeman prisľúbil aj druhý pokus.

16.01.2018 14:25 , aktualizované: 15:59
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš počas schôdze Snemovne, na ktorej jeho menšinová vláda nezískala dôveru poslancov.
debata (90)

Za sa vyslovilo 78 poslancov, proti ich bolo 117, pre znížené kvórum potrebovalo hnutie ANO na získanie dôvery 98 hlasov.

Informoval o tom spravodajský server televízie ČT 24.

Pred hlasovaním šéf poslancov KDU-ČSL Jan Bartošek navrhol prerušiť schôdzu o dôvere Českej vláde a prednostne prerokovať vydanie Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

Snemovňa návrh neprijala. Proti bolo 116 poslancov. Okrem poslancov za hnutie ANO, z ktorého sú Babiš i Faltýnek, hlasovali proti aj členovia Slobody a priamej demokracie (SPD), Českej strany sociálno-demokratickej (ČSSD) a Komunistickej strany Česka a Moravy (KSČM), ktoré odmietavý postoj v hlasovaní avizovali vopred, návrh nepodporil ani občiansky demokrat Pavol Blažek, ktorého strana sa pritom vyslovila za prednostné prerokovanie o vydaní.

Skôr v utorok Mandátový a imunitný výbor odporučil českej Poslaneckej snemovni, aby vydala premiéra Andreja Babiša a predsedu poslaneckého klubu jeho hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

Babiš na tlačovej konferencii v utorok ráno uviedol, že z neho médiá robia ľudskú obludu, ktorá v tom nechá rodinu a deti.

Uviedol, že v správe Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) sa nekonštatuje, že Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo, pozn. red.) je podvod. OLAF podľa neho vyšiel iba z tvrdenia „ohrdnutého a chorého úradíka, ktorý napísal, že Čapí hnízdo je podvod“.

O dôvere českej vláde sa malo hlasovať už minulú stredu. Vtedy poslanci na návrh ODS odložili rokovanie a schôdza Poslaneckej snemovne českého parlamentu, na ktorej sa malo hlasovať o dôvere menšinovej vláde Andreja Babiša a jeho hnutia ANO, sa nakoniec skončila bez hlasovania.

Situáciu totiž vtedy skomplikovalo rokovanie mandátového a imunitného výboru parlamentu, ktorý už po niekoľkýkrát preskúmaval žiadosť o vydanie Babiša a tiež podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #hlasovanie o dôvere #ANO #Čapí hnízdo