Správa Freedom House-u je podľa hovorcu maďarskej vlády Sorosovým útokom

Najnovšia správa ľudskoprávnej organizácie Freedom House je politicky motivovaná a zaujatá. Povedal to v utorok v Budapešti hovorca vlády Zoltán Kovács, ktorý pre agentúru MTI poznamenal, že poznajúc finančné zázemie tejto organizácie je úplne zrejmé, že ide o ďalší otvorený útok organizácie amerického miliardára Georgea Sorosa voči Maďarsku.

16.01.2018 17:40
debata (35)

Správa Sloboda vo svete (Freedom in the World), ktorú Freedom House so sídlom vo Washingtone zverejnil v uplynulých dňoch, hodnotí stav politických práv a práv slobody.

V dokumente zverejnenom na internetovej stránke organizácie Maďarsko zaradili medzi slobodné krajiny. Z možných 100 bodov ale získalo iba 72, čím sa dostalo na posledné miesto rebríčka členských krajín Európskej únie. Freedom House vyjadril obavy, pretože podľa neho pre zastrašovanie občianskych organizácií a opozície sa občania v Maďarsku čoraz viac obávajú sformulovať svoje politické názory.

Hovorca maďarskej vlády kritizoval metodiku vypracovania správy, označil ju za politicky motivovanú. „Politicky motivované je aj samotné hodnotenie, lebo sa viaže k Sorosovi, respektíve k tým liberálnym kruhom, ktoré sú v ideologickom a politickom spore s Maďarskom,“ dodal Kovács.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Sloboda #Freedom House