Dialóg medzi Kóreami môže zmeniť deštruktívne správanie KĽDR, zhodli sa Trump a Si

Americký prezident Trump telefonoval so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Podľa Bieleho domu vyjadrili obaja politici nádej na zmenu správania Severnej Kórey po tom, čo pristúpila na dialóg s Južnou Kóreou. Trump tiež vyjadril sklamanie nad rastúcim americkým obchodným deficitom voči Číne, informoval Biely dom.

16.01.2018 18:54
debata (2)

Trump a Si vyjadrili nádej, že nedávne obnovenie dialógu medzi KĽDR a Južnou Kóreou by mohlo zmeniť „deštruktívne správanie“ Pchjongjangu. Trump tiež prisľúbil, že Spojenie štáty zotrvajú na čele globálneho úsilia o „maximálny tlak“, ktorý má Severnú Kóreu prinútiť k dodržiavaniu záväzku vytvorenie denuklearizova­ných zón.

Trump sa v rozhovore s čínskym náprotivkom tiež posťažoval na rastúci deficit vo vzájomnom obchode na strane USA. Vyjadril nad tým „sklamanie“. „Prezident Trump dal jasne najavo, že situácia nie je udržateľná,“ uviedol hovorca Bieleho domu.

Politicky citlivý deficit v obchode s Čínou je najvyšší v porovnaní so všetkými obchodnými partnermi USA. Podľa aktuálnych čísiel za november stúpol o 0,6 percenta na 35,4 miliardy dolárov a bol najvyšší od septembra 2015.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Spojené štáty #Si Ťin-pching #Donald Trump