Do Sýrie sa presunuli najmodernejšie ruské stíhačky Su-57

Zábery z najnovších ruských stíhačiek Su-57 v Sýrii sa objavili na sociálnych sieťach. Uviedli to vo štvrtok ruské médiá. Moskva už skôr využila sýrske bojisko na testovanie nových zbraní, napríklad striel s plochou dráhou letu.

22.02.2018 10:22 , aktualizované: 11:26
Su-25, rusko, stíhačka, pilot Foto: ,
Pilot pri nastupovaní do ruského bojového lietadla Su-25. (Ilustračné foto)
debata (282)

„Na záberoch vidieť dva bojové stroje s vytiahnutým podvozkom, ako aj vedľa manévrujúce Su-35 a Su-25,“ poznamenal internetový denník Gazeta.ru a pripustil, že kvôli zlej kvalite videa je ťažké rozpoznať, aké konkrétne stroje prileteli na ruskú základňu . „Podľa predbežných údajov do Sýrie dorazili najnovšie stíhačky piatej generácie Su-57,“ dodal denník.

Zábery z pristávania ruských stíhačiek na základni Hmímím na twitteri zverejnil podľa denníka Kommersant sýrsky vojenský komentátor; ruské letecké zoskupenia v Sýrii, ktoré od septembra 2015 podporujú sily ruského spojenca v Damasku Assada, posilnili okrem dvoch stíhačiek Su-57 aj štyri stíhačky Su-35, štyri bojové lietadlá Su-25 a lietadlo diaľkovej radarovej výstrahy A-50U, čo je ruská obdoba amerických strojov AWACS.

„Predtým bolo lietadlo A-50U otvorene stiahnuté zo Sýrie počas zmenšenia ruského zoskupenia, ohláseného v decembri prezidentom (Vladimirom) Putinom,“ poznamenal denník Vedomosti. Podľa neho tieto posily môžu znamenať nielen želanie vyskúšať najnovšie typy leteckej techniky v bojových podmienkach, ale aj predviesť odhodlanie Ruska v súvislosti s terajším ťažením vládnych síl vo východnej Ghútě pri Damasku, ktoré budia nevôľu USA a arabských sponzorov opozície.

Najnovšie ruská „neviditeľná“ stíhačka Su-57 podľa správ v médiách len nedávno podnikla prvé skúšobné lety s výzbrojou, koncom minulého mesiaca jeden z 11 prototypov Su-57 prvýkrát letel s novým, výkonnejším motorom. Lietadlo však doteraz nezavŕšilo program štátnych skúšok, ani nie je jasné, kedy a v akom počte bude zaradený do výzbroje. Výrobca síce vlani na jar ohlasoval, že prvý tucet sériových lietadiel by malo letectvo dostať v roku 2018, ale program už niekoľkokrát meškal. Námestník ministra obrany Jurij Borisov tento mesiac spresnil, že spomínaný tucet lietadiel Su-57 prevezme ruskej letectvo budúci rok.

Hlavným zadaním Su-57 je zabezpečiť vzdušnú nadvládu, k čomu má napomôcť obtiažne odhalenie radarmi a infračervenými snímačmi a schopnosť dosahovať nadzvukovú rýchlosť bez prídavného spaľovania. Stroj sa má tiež vyznačovať mimoriadnou obratnosťou, novú avionikou a radarom, umožňujúcim útočiť na vzdušné i pozemné ciele za akéhokoľvek počasia a v akomkoľvek čase. Na štart aj pristátie mu majú stačiť pomerne krátke dráhy.

Americký stroj F-22 Raptor, ktorému sa ruský stroj podobá, prvýkrát vzlietol v roku 1997 a medzitým sa vyrobili skoro dve stovky týchto strojov. Spojené štáty ich nedodávajú ani svojim najbližším spojencom. Medzitým USA v spolupráci s ďalšími krajinami vyvinuli a zaviedli do výzbroje ľahší doplnok Raptoru, stíhačku F-35.

Su-57 je ruské multifunkčné bojové lietadlo piatej generácie

Aktivisti, ktorí monitorujú vývoj na bojiskách v Sýrii, informovali, že strojový park ruského letectva na základni Humajmím bol posilnený o najnovšie viacúčelové stíhacie lietadlo Su-57 vybavené technológiou stealth. Podľa denníka Moskovskij komsomolec (MK) na spomínanej základni pristáli dve lietadlá tohto typu.

Jeden z aktivistov zverejnil na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter fotografiu, ktorá zachytáva pristátie Su-57 na základni Humajmím.

Spolu s Su-57 boli do Sýrie presunuté štyri viacúčelové stíhačky Su-35S, štyri podzvukové bojové lietadlá pre priamu podporu pozemných síl Su-25 a lietadlo včasnej výstrahy a riadenia A-50U. Svedčia o tom údaje servera Flightradar24, ktoré zverejnili viacerí ruskí blogeri, napísal spravodajský portál lenta.ru.

Formáciu týchto lietadiel viedol stroj Tu-154M. Do Sýrie sa táto letka dostala ponad Kaspické more a cez vzdušný priestor Iránu a Iraku.

Su-57 je ruské multifunkčné bojové lietadlo piatej generácie vyvíjané konštrukčnou kanceláriou Suchoj. Ruské ministerstvo obrany pred dvoma týždňami oznámilo, že začína s testovaním tohto lietadla v bojových podmienkach.

Podľa MK lietadlo Su-57 je vybavené 30-milimetrovým kanónom, môže niesť aj rakety typu vzduch-vzduch a vzduch-zem, ako aj letecké bomby rôznych druhov.

Ruské lietadlá v Sýrii momentálne poskytujú vzdušnú podporu pre pozemné operácie sýrskej armády v oblasti Východná Ghúta pri sýrskej metropole Damask.

282 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #stíhačka #Su-25 #Su-35